In culinaire middens is er al enige tijd veel te doen rond ‘nose to tail eating’, waarbij je probeert alles van een dier of plant te gebruiken. Bij veel kruiden en groenten kan dit nogal eens tegenvallen wegens harde houterige takken of wortels, giftige bladeren of zeer bittere stoffen... Niet zo met het heerlijke kruid koriander!

Een heerlijke noedelsoep met koriander
Een heerlijke noedelsoep met koriander


Koriander (Coriandrum sativum) komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied. Het behoort, zoals veel kruiden en groenten, tot de schermbloemige en is een éénjarige plant.

In de West-Europese keuken is het minder bekend. Het werd wel gebruikt in kruidenmengsels bij het brouwen van bier (gruut) voor men minder bittere hopsoorten kon vinden. Dit kan een reden zijn dat koriander nog altijd een smaakmaker is in witbier.

Een pittige curry van kip met koriander
Een pittige curry van kip met koriander


Een korianderplant kan 50 cm hoog worden, en doet het goed op een zonnige plaats in je tuin. Er zijn verschillende soorten korianderzaadjes te koop in tuincentra of online. Het smaakverschil is meestal minimaal. In Amerikaanse en Mexicaanse kookboeken spreekt men trouwens altijd over ‘cilantro’.

Sommige mensen vinden dat verse koriander een vieze zeepachtige smaak heeft. Ondertussen is bewezen dat dit echt een genetische afwijking is, en die mensen koriander dus nooit lekker zullen vinden. Om rekening mee te houden tijdens een etentjes bij je thuis! 

Hoe kan je koriander in de keuken gebruiken?


Een lekkere couscous met koriander
Een lekkere couscous met koriander


  1. Het meest bekend zijn de blaadjes en fijngesneden stengels in allerlei Aziatische, Mexicaanse en Midden-Oosterse gerechten of salades. In veel gerechten gebruikt men de blaadjes rauw of voegt men ze op het einde toe. In de Indische keuken gaat men koriander soms als een echte groente langer meekoken.

  2. In de Thaise keuken gebruikt men in traditionele currypasta's de iets sterkere, frissere wortel. Als je geen koriander met wortel kan vinden kan je dit vervangen door de stengels.

  3. De verse maar vooral gedroogde zaden gebruiken we als een specerij. De smaak van de gedroogde zaadjes verschilt sterk van de verse blaadjes en heeft iets van sinaasappel of andere citrusvruchten. Zoals bij koriander bakt men in veel gevallen de zaden eerst even in olie bij het begin van het recept. Als je zelf koriander gaat malen kan je de zaden ook even droog roosteren. Gemalen koriander is een vast onderdeel van veel kruidenmengels zoals currypoeder maar ook het Ethiopische berbere en baharat uit de golfstaten.

  4. De bloemen en groene zaadjes zijn ook eetbaar en ideaal als garnituur, in een siroop of gepekeld.

  5. Interessante combinaties in de foodpairing literatuur zijn o.a appels en blauwe bessen.


Kikkererwten in kruidige chana masala afgewerkt met koriander
Kikkererwten in kruidige chana masala afgewerkt met koriander