Er zijn nog zekerheden in het leven: zoals pannenkoeken op 2 februari ofte Lichtmis. Weten jullie trouwens waar die traditie vandaan komt? Op Lichtmis neemt het licht het over van de duisternis. Wie licht zegt, zegt zon en wat lijkt er nu beter op de zon dan een goudgele pannenkoek? Dit jaar zijn de pannenkoeken exact een week later trouwens weer van de partij: op vastenavond of, zoals de Engelse naam al aangeeft, Pancake Tuesday, het laatste vette feestje voor de vasten. That call’s for a pancake party!

Pannenkoeken met gebakken kaneelappeltjes
Pannenkoeken met gebakken kaneelappeltjes

Pannenkoeken smikkelen van ’s morgens tot ‘s avonds

Als je zou willen kan je heel de dag door pannenkoeken eten. Zo kan je bij het ontbijt starten met American pancakes, kleine, dikke pannenkoeken die in de States traditioneel geserveerd worden met blueberries en maple syrup. Ook een aanrader bij het ontbijt, en iets gezonder dan de vorige versie, zijn de havermoutpannenkoeken. Met een portie van deze haal je probleemloos de middag.

American pancakes met blauwe besjes en maple syrup
American pancakes met blauwe besjes en maple syrup
Lekkere havermoutpannenkoeken
Lekkere havermoutpannenkoeken

Als lunch kan je kiezen tussen kruidenpannenkoeken met een spiegeleitje of spinaziepannenkoeken met mozzarella, tweemaal hartige pannenkoeken. Geef er een frisse groene salade bij en je hebt een gezond gerecht.

Hartige kruidenpannenkoeken met een spiegeleitje
Hartige kruidenpannenkoeken met een spiegeleitje
Spinaziepannenkoeken met mozzarella
Spinaziepannenkoeken met mozzarella

Krijg je rond de klok van vier terug trek (of zin), dan kan je kiezen voor de Franse klassieker crêpes Suzette, flinterdunne flensjes in een gekaramelliseerde saus van boter, suiker, mandarijn of sinaasappel en sinaasappelschil. Trop bon ! ;)

Crêpe Suzette
Crêpe Suzette

De dag afsluiten doe je met pannenkoeken met gebakken kaneelappeltjes. Keuze genoeg dus om Lichtmis én vastenavond in stijl te vieren.

Welke ga jij maken of blijf je bij de klassieker met veel bruine suiker?