Panko? Jep, panko is absoluut een van mijn favoriete ingrediënten. Eigenlijk is het een soort Japans paneermeel dat je kan gebruiken om van alles en nog wat van een krokant korstje te voorzien.

Een heerlijk krokantje van scampi in panko
Een heerlijk krokantje van scampi in panko


Ik gebruik panko al jaren. Vroeger moest ik hiervoor naar de Aziatische speciaalzaak maar vandaag vind je het in bijna elke supermarkt. Sinds de ontdekking van panko gebruik ik eigenlijk nog zelden traditioneel paneermeel. Panko wordt gemaakt van tarwebloem, glucose, gist en plantaardig vet. Daarbij wordt het maar half gebakken waardoor het een luchtigere structuur heeft dan 'ons' paneermeel en waardoor het minder snel bruin wordt en een hogere temperatuur aankan. Het heeft ook een grovere textuur dan het klassieke paneermeel dat wij kennen.

Heerlijke zelfgemaakte fish & chips
Heerlijke zelfgemaakte fish & chips

Paner à l’anglaise


Panko kan je eigenlijk voor van alles gebruiken. Ik gebruik het vaak om ingrediënten te frituren. Daarbij gebruik ik steeds dezelfde techniek die ook wel ‘paner à l’anglaise’ heet. Deze techniek kan je bijvoorbeeld gebruiken om een stukje vis een krokant korstje te geven.

Stap voor stap

  1. Neem drie kommetjes van dezelfde grootte.

  2. Doe in het ene kommetje bloem, in het andere eiwit en in het andere wat panko.

  3. Dompel je stukje vis eerst in de bloem, daarna in het eiwit en dan in de panko. Zo krijg je een mooi laagje rond de vis. Laat het nog even opstijven in de koelkast.

  4. Bak of frituur de vis daarna in plantaardige olie. Lekker met een huisgemaakt (dip)sausje.


Een huisgemaakte kabeljauwburger in panko
Een huisgemaakte kabeljauwburger in panko


Heb je zin gekregen om met panko aan de slag te gaan? Probeer dan zeker mijn favoriete receptjes eens uit. Wat dacht je van een krokantje van scampi, zelfgemaakte fish & chips of een huisgemaakte kabeljauwburger? Of maak eens een origineel gehaktbrood met panko. Dit zuiders kippengehaktbrood valt zeker in de smaak!

Zuiders kippengehaktbroodje met puree
Zuiders kippengehaktbroodje met puree