Smashed burger met cheddarkaas en zoete aardappelfrietjes

30 MIN
2 personen
Smashed burger met cheddarkaas en zoete aardappelfrietjes

Niks mis met een gewone hamburger natuurlijk, maar met een smashed burger krijgt je vlees toch dat tikkeltje meer smaak. In Amerika is hij al enorm populair en bij ons zie je hem ook steeds meer op de menukaart opduiken.

Ingrediënten

  • 400 gr zoete aardappel
  • 1 rode ui
  • 1 tomaat
  • 2 little gems
  • 300 gr gemengd gehakt
  • 50 gr geraspte cheddar
  • 2 hamburgerbroodjes
  • 90 gr barbecuesaus
  • olie
  • boter
  • 1 el maïszetmeel
  • ½ kl paprikapoeder
  • 1 el suiker
  • zout
  • zwarte peper

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 200°C en bedek een bakplaat met bakpapier.
  2. Snijd de zoete aardappel in frietjes (schillen hoeft niet). Hussel op de bakplaat door elkaar met een scheutje olie, het maïszetmeel en paprikapoeder. Rooster 20-25 min., tot de frietjes geroosterd zijn. Haal uit de oven en bestrooi met zout.
  3. Snijd de ui in ringen. Verhit een klontje boter en een scheutje olie op middelhoog vuur en stoof de ui 5-10 min. aan, tot die mooi zacht is. Voeg de suiker toe en laat rustig karamelliseren.
  4. Snijd ondertussen de tomaat in plakjes. Snijd de sla in stukken.
  5. Verdeel het gehakt in 2 delen per persoon. Rol balletjes en duw vervolgens zo plat mogelijk - vandaar 'smashed' burgers. Kruid vervolgens met voldoende zout en zwarte peper.
  6. Verhit een scheutje olie in een tweede pan op hoog vuur. Bak de smashed burgers 1-3 min. (zie tip). Schik na de eerste keer omdraaien de cheddarkaas op de helft van de burgers. Zet eventueel een deksel op de pan om de kaas goed te laten smelten.
  7. Rooster het hamburgerbroodje de laatste 2 min. mee onderaan in de oven.
  8. Smeer wat barbecuesaus op beide helften van het broodje. Beleg met wat sla, 2 smashed burgers (eentje met kaas en vervolgens eentje zonder), een plakje tomaat en gekaramelliseerde ui. Serveer met de frietjes en de rest van de sla. Smakelijk!
  9. TIP: Duw de burgers ook in de pan goed plat met een spatel of pureestamper. Draai niet te vaak om, maar geef ze de kans om een beetje krokant te worden langs de buitenkant.