Smash burger met pastinaakfrietjes, kaas en barbecuesaus

30 MIN
2 personen
Smash burger met pastinaakfrietjes, kaas en barbecuesaus

Volgens trendwatchers is de nette, dikke burger out en omarmen we massaal de 'smash burger'. Deze hamburger maak je door gehakt aan te drukken of te 'smashen' in de pan. En dat maakt 'm onweerstaanbaar. Benieuwd?

Ingrediënten

  • 1 grote pastinaak
  • 2 gele uien
  • 1 tomaat
  • 300 gr rund-varkensgehakt
  • 2 burgerbroodjes
  • 2 sneetjes kaas
  • barbequesaus (naar smaak)
  • 50 gr baby leaf sla
  • olie
  • boter
  • snuifje paprikapoeder
  • 1 el suiker
  • zwarte peper en zout

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 200°C en bedek een bakplaat met bakpapier. Snijd de pastinaak in frietjes (schillen hoeft niet). Hussel op de bakplaat door elkaar met een likje olie, een snuifje paprikapoeder, zout en zwarte peper. Schuif 20-25 min. in de oven tot de frietjes gaar zijn.
  2. Snijd de ui in ringen. Verhit een klontje boter en een scheutje olie op middelhoog vuur en stoof de ui 5-10 min. aan, tot die mooi zacht is. Voeg de suiker toe en laat rustig karamelliseren.
  3. Snijd intussen de tomaat in plakjes. Verdeel het gehakt in 2 delen per persoon. Rol balletjes en duw vervolgens zo plat mogelijk - vandaar 'smashed' burgers. Kruid vervolgens met voldoende zout en zwarte peper.
  4. Rooster de hamburgerbroodjes de laatste 5 min. mee in de oven.
  5. Verhit een scheutje olie in een tweede pan op hoog vuur. Bak de smashed burgers 1-3 min. aan en kruid ze met zout en zwarte peper (zie tip). Leg na de eerste keer omdraaien een sneetje kaas op de helft van het aantal burgers.
  6. Smeer wat barbecuesaus op beide helften van het broodje. Beleg met wat sla, 2 smashed burgers (eentje met kaas en vervolgens eentje zonder), een plakje tomaat en gekaramelliseerde ui. Serveer met de pastinaakfrietjes. Smakelijk!
  7. TIP: Duw de burgers ook in de pan goed plat met een spatel. Draai niet te vaak om, maar geef ze de kans om een beetje krokant te worden langs de buitenkant.