Het vogelnestje. Geen echt natuurlijk maar wel de gehaktballen waar binnenin een ei nestelt. Het is een klassieker die je ook bij menig frituur kan verkrijgen, maar nog lekkerder zijn ze als je ze zelf maakt. Ook de kinderen zijn er gek op. In Schotland heten ze een Scotch egg en bij onze Noorderburen kennen ze hen als eierballen. Heerlijk in combinatie met een tomatensausje. Dan hoef je enkel nog te kiezen of je er frietjes, puree of kroketjes bij doet. Of wat dacht je van een kleine versie gemaakt met kwarteleitjes? Die serveren we als verrassende gehaktballetjes bij de pasta.

Om ze te maken moet je eerst de eieren koken. Tussen de 6 en de 8 minuten voor een gewoon ei. Daarna moeten de eieren gepeld worden. Hoe korter de kooktijd, hoe lopender het eigeel binnen nog zal zijn, maar hoe delicater het pellen. Komt de pel er niet makkelijk af omdat het vliesje vastzit? Houd de eieren onder een koud stromend water tijdens het pellen. Per ei gebruiken we zo een 150 gram gehakt. Dat kan je naar believen heerlijk afkruiden. Vorm met vochtige handen rond het eitje een mooi balletje gehakt. Voor een extra krokant laagje kan je de vogelnestjes nog paneren met panko. In de friteuse zijn ze al klaar na 6 minuutjes, maar je kan ze ook in de oven bereiden. Het lekkerst is om ze dan eerst even rondom rond te bakken in de pan voor een krokant buitenlaagje. Laat ze daarna verder garen in de oven gedurende 20 minuten.

Proberen? Laat je inspireren door onze recepten.


Vogelnestjes met kroketten


Vogelnestjes met kroketten
Een echte Vlaamse klassieker met eitjes in de hoofdrol! Vogelnestjes zijn gekookte eieren in een jasje van gehakt, dat dan nog eens gebakken wordt in de friteuse. Overheerlijk met tomatensaus en kroketjes bij. Dat zal smaken! Bekijk recept



Vogelnestjes in de oven met aardappelpuree


Vogelnestjes in de oven met aardappelpuree
Vogelnestjes zijn echt Vlaams culinair erfgoed. Een heerlijke gehaktbal met een eitje binnenin, met daarbij een lekkere tomatensaus en smeuïge aardappelpuree. Bekijk recept



Vogelnestjes met sla en ovenfrietjes


Vogelnestjes met sla en ovenfrietjes
Vogelnestjes! Pure nostalgie op het bord! We maken heerlijke gehaktballen gevuld met een ei, en daarbij een smaakvolle tomatensaus, sla én ovenfrietjes. De kok zal populair zijn vanavond! Bekijk recept



Vogelnestjes met tomaat-champignonsaus en geroosterde aardappelen


Vogelnestjes met tomaat-champignonsaus en geroosterde aardappelen
Heerlijke nostalgie op je bord met vogelnestjes! We maken er een heerlijke tomaat-champignonsaus bij en serveren ze met geroosterde aardappelen. Zin in? Dit gerecht kan je deze week bestellen met de 15gram Foodbox.



Vogelnestjes van kwarteleitjes met capellini


Vogelnestjes van kwarteleitjes met capellini
We eten met onze ogen en voor kinderen geldt dat nog meer! Deze pasta met kwarteleitjes in gehaktballetjes past zo in een feestmenu voor kinderen. Zeker weten dat zelfs de moeilijkste eters verleid zullen zijn om van deze schattige vogelnestjes te proeven. Bekijk recept