Home-made teriyaki saus
Teriyaki saus kan je kant-en-klaar kopen, maar je kan het evengoed zelf maken. De recepten daarvoor variëren al eens, maar met deze versie -dit is hoe ze de saus in Japan thuis zelf maken - zit je altijd goed. Gebruik deze verhouding:
2 el sojasaus : 2 el sake : 2 el mirin : 1 el suiker
Deze combinatie doe je in een kookpotje en laat je inkoken tot de saus indikt. Je kan eventueel de saus ook binden met wat maïszetmeel. Heb je geen sake in huis? Verdubbel dan de hoeveelheid mirin. In de Westerse versies wordt vaak ook nog geraspte gember en look toegevoegd. Deze saus blijft in een afgesloten potje 2-3 weken goed in de koelkast.
Hoe gebruiken?
Je kan teriyaki saus gebruiken voor vlees, vis of zelfs tofu. Wentel deze door de bloem, en klop die dan goed af. Bak je vlees, vis of tofu eerst in olie, en als je het dan omdraait, bestrijk je de gebakken kant met de saus. Hou de pan wat schuin en schep de saus opnieuw over je stukje vlees (of vis...). Blijf dit herhalen tot het vlees mooi glanst.
Zelf aan de slag!
Ontdek de eenvoudige en lekkere recepten met teriyaki saus op 15gram!