Heb je wel eens 'naan' gegeten? Dat heerlijke platbrood dat vaak bij Indische maaltijden geserveerd wordt. Naan komt oorspronkelijk uit het oude Perzië, waar het woord "naan" simpelweg "brood" betekent. Na verloop van tijd vond dit platbrood zijn weg naar India, waar het zich aanpaste aan de lokale smaken en ingrediënten. Traditioneel werd naan gebakken in klei-ovens die "tandoors" worden genoemd. Deze ovens, vaak begraven in de grond, worden verhit met houtskool of open vuur en bereiken hoge temperaturen, waardoor naan snel kan bakken en een karakteristieke rokerige smaak krijgt.


Bereiding


Het eenvoudige deeg voor naan wordt gemaakt van bloem, water, gist, yoghurt en een snufje zout. Je kneedt het deeg tot het zacht en elastisch is, en vervolgens laat je het rijzen. Dit zorgt voor een  heerlijk luchtige textuur.

Na het rijzen verdeel je het deeg in kleine stukken, rol het uit tot platte cirkels en bestrooi met een knoflook, koriander of andere smaakmakers. In Zuid-Azië worden de deegcirkels dan tegen de hete wanden van de tandoor geplakt, waar ze snel bakken en opzwellen. We vermoeden dat je thuis geen tandoor oven hebt, maar geen zorgen, je kan de platbroodjes ook gewoon zo in een hete pan (of grillpan) bakken, slechts enkele minuutjes per kant. Bestrijk dan met ghee (geklaarde boter) of gewone boter.

Het resultaat is een vers, luchtig en heerlijk geurend platbrood dat ideaal is om in een smakelijke Indische curry te soppen...

Onze basisbereiding voor eenvoudige naan vind je hier:


Naan met look


Naan met look

Naan met toppings


Maar naan is ook zeer geschikt om te beleggen met verschillende toppings. Zie het een beetje als een (Midden)-Oosterse pizza! Daarvoor kan je perfect kant-en-klaar naan uit de supermarkt gebruiken!



Libanese naan met baba ganoush, puntpaprika en muntyoghurt


Libanese naan met baba ganoush, puntpaprika en muntyoghurt
Alle smaken kloppen in deze heerlijke Midden-Oosterse vegetarische topper: rokerige baba ganoush, frisse muntyoghurt en zoete pecannoten, en dat op krokant naanbrood. Een hemelse combinatie! Dit wil je toch proberen? Goed nieuws! Je kan dit gerecht deze week bestellen bij Foodbag!



Naanwrap met shoarmagehakt en chimichurri


Naanwrap met shoarmagehakt en chimichurri
De titel van dit gerecht barst al van de smaak, maar bij de eerste hap proef je 't ook meteen. Deze opgerolde naan tovert jouw keuken om in een streetfood-festijn. Morsen mag! Bekijk recept



Naan met falafel en kruidensaus met pastinaakfrietjes en pittige tahin


Naan met falafel en kruidensaus met pastinaakfrietjes en pittige tahin
Met dit gerecht gaan de oohs en de aahs over tafel stromen. We gebruiken peterselie en bieslook als basis voor een frisse groene kruidensaus. De tahin geven we extra punch met wat look en citroensap. Ben je al aan het watertanden? Bekijk recept



Naanpizza met kip tikka, mango en opgelegde rode ui


Naanpizza met kip tikka, mango en opgelegde rode ui
Op zoek naar een snelle, overheerlijke lunch? Een naanpizza is het antwoord! Een lekker krokante, smaakvolle bodem dit je afwerkt met je favoriete toppings... Wij gingen voor een echte Indische versie met kip tikka, blokjes mango, chilipeper, yoghurt, koriander en opgelegde rode ui. Heb je maar weinig tijd? Vervang de opgelegde rode ui dan door rode ui ringen en laat ze meebakken in de oven. Bekijk recept