Quiche, de zalige hartige taart uit Frankrijk van bladerdeeg en eieren, kan jij eraan weerstaan? Heerlijk vers en dampend heet uit de oven, of gekoeld met een fris slaatje erbij als lunch, zalig toch? Helaas kan het soms wel eens fout lopen, en is je deeg nog wak onderaan, of loopt de vulling eruit als je de hartige taart aansnijdt, en dat is gewoonweg balen! Daarom hierbij mijn tips om keer op keer perfecte quiches te bakken!

Quiche met geitenkaas, lente-ui en jonge wortelen
Quiche met geitenkaas, lente-ui en jonge wortelen


  1. Begin met je oven voor te verwarmen op 180 graden. Schaf jezelf een goede quichevorm aan. Eén in porcelein geleidt de warmte goed, en presenteert mooi op tafel. Een bakvorm met losse bodem kan ook, en is handig om je quiche makkelijk te ontvormen.

    Porseleinen quichevorm
    Porseleinen quichevorm

  2. Gebruik voorgemaakt bladerdeeg. Alle respect voor mensen die zelf bladerdeeg maken, of hartig zanddeeg, maar je maakt het jezelf wel een pak moeilijker. Voorgemaakt bladerdeeg is mooi egaal uitgerold, wat zorgt voor een gelijkmatiger resultaat, en heeft al de juiste vorm. Voor een ronde vorm kies je uiteraard voor rond bladerdeeg, voor een rechthoekige vanzelfsprekend voor rechthoekig bladerdeeg.

  3. Beleg je vorm eerst met bakpapier. Rond voorgemaakt bladerdeeg zit meestal al een vel bakpapier, dat kan je perfect gebruiken. Leg daarop je bladerdeeg, als je teveel deeg hebt, duw je dat terug naar binnen, tegen de rechtopstaande rand.

  4. Prik gaatjes in je bladerdeeg met een vork. Dit zal ervoor zorgen dat het deeg niet naar boven komt. Leg dan bovenop je bladerdeeg nog een vel bakpapier, en duw mooi aan op het deeg en in de randjes.

  5. Bedek je bodem met bakparels. Dit zijn zware keramische bolletjes die ervoor zullen zorgen dat het deeg niet naar omhoog komt, en de warmte mooi verdelen. Je kan ook bijvoorbeeld gedroogde kikkererwten gebruiken, maar die wegen minder zwaar en zullen de warmte minder geleiden. Het extra vel bakpapier heb je in de quichevorm gelegd, zodat de bakparels niet in het deeg kleven. Geloof me, ik heb zelf die fout ook al gemaakt! Na het blind bakken (want zo noemen we deze methode) kan je gemakkelijk het bakpapier optillen met de hete bolletjes en in een kommetje gieten om af te koelen.
    Schuif nu je bladerdeeg met bakparels in het midden in de voorverwarmde oven, en laat 17 minuten bakken. Haal daarna uit de oven, haal het vel met de bakparels eraf, en laat nog 5 minuten ‘bloot’ bakken. Je deeg zal nu droog aanvoelen en lichtjes gekleurd zijn.

    Bakparels
    Bakparels

  6. Maak ondertussen de vulling voor je quiche. Maak het eiermengsel: voor een quiche van gemiddeld 24 cm, gebruik je 3 eieren, 1,5 dl room en 100 gram geraspte kaas. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Deze verhouding zal ervoor zorgen dat je vulling mooi gestold is. Daarbij komen je favoriete groenten, vis of vlees, kaas en ander lekkers. Dé klassieker is quiche lorraine, met prei en spek, maar je kan natuurlijk je creativiteit de vrije loop laten. Let er wel op dat je niet te ‘waterige’ ingrediënten gebruikt. Kies bijvoorbeeld voor stevige kerstomaatjes in plaats van grote tomaten. Sommige ingrediënten stoof je best ook eerst aan, dat brengt hun smaak meer naar voren, en haalt het overtollige water er al eerst uit, denk maar aan prei, groene asperges of courgette.

    Quiche lorraine
    Quiche lorraine

  7. Beleg je voorgebakken deeg met je ingrediënten, en overgiet met het eiermengsel. Zorg dat je niet over de randen van de quiche gaat. Bestrooi met nog 50 gram geraspte kaas, en bak de quiche nog 20 à 25 minuten in een oven van 180 graden. Zet op het einde nog 3 minuten onder de grill, voor een mooi gegrild en goudbruin kaaskorstje. Je kan de quiche meteen serveren, of nog even laten afkoelen.


En nu zelf aan de slag! Bedenk jouw favoriete combinaties, of volg één van onze recepten!

Quiche met asperges
Quiche met asperges


Quiche met zalm en cheddar
Quiche met zalm en cheddar


Venkel-appelquiche met parmezaan
Venkel-appelquiche met parmezaan