Ik hou van typische gerechten, die je door enkele kleine aanpassingen in een gezondere variant kan omtoveren. Mijn favoriet is de loempia, of zoals ze in het Engels zo smaakvol zeggen: ‘springrolls’. Meestal zijn ze gemaakt van gefrituurde rijstbladeren gevuld met groentjes, vis of vlees. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om ze niet te frituren, waardoor je een overheerlijke, frisse en knapperige snack verkrijgt. Loempia’s worden dan ook niet voor niets ‘lenterolletjes’ genoemd! Ideaal dus voor binnenkort!

Roze springrolls met gemarineerd spek
Roze springrolls met gemarineerd spek


Loempia’s , springrolls of lenterolletjes? Wat is nu de juiste benaming? Wel, ze zijn alle drie correct. Loempia is afgeleid van het Indonesische woord ‘Lun Pia’, wat letterlijk ‘zo zacht als een pannenkoek’ betekent. Loempia’s horen bij de traditie van Chinees nieuwjaar, waarmee het begin van de lente wordt gevierd. De Engelse vertaling van loempia is springroll en als we het echt op zijn Nederlands willen zeggen, is dus ook lenterolletje correct.

Hoe je deze Oosterse lekkernij ook noemt, het is een plezier om hiermee te experimenteren in de keuken! Het enige dat onmisbaar is, zijn de rijstbladen. Deze kan je kopen in de betere supermarkt of aan een spotprijsje in de toko. Alle andere ingrediënten kies je zelf. Laat de rijstbladen kort even weken in lauw water en je bent klaar om ze te rollen.

Vegetarische lenterolletjes met tofu en groenten
Vegetarische lenterolletjes met tofu en groenten


Als springrolls bij ons thuis op het menu staan, is het pret verzekerd aan tafel! Ik zet de tafel vol met potjes, bordjes en kommetjes, allemaal royaal gevuld met lekkers. Na een korte inleiding in de kunst van het rollen, kunnen mijn tafelgasten zelf aan de slag gaan. Handig pluspuntje: er is voor iedereen wat wils. Super leuk en gezelligheid troef!

Heelijke springrolls met kip
Heelijke springrolls met kip


Geen inspiratie? Probeer dan eens een vegetarische springroll met tofu en groenten. Laat je niet afschrikken door de lange waslijst aan ingrediënten, want het is zo ‘gepiept’. Ook de springroll met kip kan me elke keer opnieuw bekoren. Wil je jouw gasten echt verassen? Dompel je rijstblad dan in wat rode bietensap. Het resultaat: een knalroze springroll, die niemand onberoerd zal laten! Om dan nog maar te zwijgen van de overheerlijke vulling van gemarineerde spek en frisse groentjes. Yummie!

Lekkere miniloempia's met gehakt en garnalen
Lekkere miniloempia's met gehakt en garnalen


Ben je toch eerder fan van de gefrituurde variant? Maak dan zeker eens deze loempia met gehakt en garnalen. Ik geef toe: het is een gewaagde combinatie, maar het is zeker en vast de moeite waard!

Let’s roll!