In de culinaire wereld zijn er weinig groenten zo intrigerend en verrassend als de artisjok. Met zijn stekelige uiterlijk en complexe structuur, is de artisjok niet alleen een visueel meesterwerk, maar ook een heerlijke en voedzame groente, die best wat vaker op het menu mag staan!

Fotocredits: Reut op unsplash.com

Wat is een artisjok?


De artisjok is eigenlijk een bloemhoofd die nog niet opengekomen is, de plant komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. Deze groente wordt gewaardeerd om zijn vlezige, zachte bladeren en de verrukkelijke hartachtige kern die verborgen zit binnenin de bloem.

Artisjok koken: stap voor stap

Het bereiden van een artisjok kan misschien wat intimiderend lijken, maar met de juiste techniek is het helemaal niet zo moeilijk.

Stap 1: kies verse artisjokken. Kies artisjokken die stevig aanvoelen en zware, compacte bladeren hebben. Vermijd artisjokken met verkleurde of uitgedroogde bladeren.

Stap 2: voorbereiding. Snijd de stelen van de artisjokken af zodat ze plat kunnen staan. Je kan eventueel een scherp mes gebruiken om de stekelige punten van de bladeren af te snijden (dit is niet per se nodig, enkel als er hele scherpe punten opstaan). Spoel de artisjok goed af onder koud stromend water.

Stap 3: koken. Vul een grote kookpot met voldoende water om de artisjokken volledig onder te dompelen. Roer er twee eetlepels bloem door, voeg een flinke snuf zout toe en pers er een citroen in uit. Voeg ook de uitgeperste citroenen toe. Dit noemen we een ‘blanc’, dit gaat ervoor zorgen dat de groente niet verkleurt. Breng het water aan de kook. Plaats de artisjok rechtop in de pan (leg er eventueel een bord op, zodat ze ondergedompeld blijven) en laat ongeveer 30-45 minuten koken, afhankelijk van de grootte.

Stap 4: testen van de gaarheid. Om te testen of de artisjokken gaar zijn, trek je voorzichtig aan een buitenste blad. Als het blad gemakkelijk loskomt, zijn de artisjokken klaar om te eten.

Stap 5: serveren. Haal de gekookte artisjokken uit de kookpot en laat ze even uitlekken. Serveer ze warm of op kamertemperatuur met een heerlijke dipsaus zoals gesmolten boter, knoflookmayonaise of een klassieke vinaigrette. Eens alle blaadjes 'opgegeten' zijn (je eet enkel de vlezige onderkant op), verschijnt het hooi van de bloem. Dat zijn eigenlijk de 'onrijpe bloemblaadjes'. Hieronder bevindt zich de artisjokbodem, die ook heerlijk is! Snij in stukken en serveer met de vinaigrette.

 

Kleine, paarse artisjokken


Bovenvermelde techniek is geschikt voor de grote groene artisjokken. Voor de Italiaanse, smalle soort, vaak met paarsige bladeren, halveer je de artisjokken eerst overlangs en snij je de artisjokbodems eruit met een scherp keukenmesje, verwijder zeker ook het hooi. De bodems kan je koken of grillen om te gebruiken voor verdere bereidingen.  

De slankere, Italiaanse paarse artisjokken. Fotocredits Martin Adams via unsplash.com

Creatief met artisjokken


Hoewel een klassieke gekookte artisjok fantastisch smaakt, zijn er tal van andere manieren om van deze veelzijdige groente te genieten. Denk aan artisjokharten in salades, op pizza's, in pasta's of zelfs gegrild voor een subtiele rokerige smaak. Je vindt ze trouwens ook vaak al voorbereid in bokalen, ook heerlijk!

De artisjok, met zijn unieke uiterlijk en heerlijke smaak, verdient een speciale plaats in de keuken. Met de juiste bereidingstechnieken en een vleugje creativiteit, kun je deze groente omtoveren tot een smaakvolle en verrassende lekkernij voor jou en je gasten. Dus waar wacht je nog op? We inspireren je alvast met enkele recepten!

 

Artisjok met vinaigrette


Artisjok met vinaigrette

Een heerlijk klassieke Franse bereiding: artisjok met vinaigrette. De artisjok kook je in zijn geheel en serveer je dan met een zalige dressing bij. Blaadjes lostrekken en dippen in het sausje. Een zalige aperitief, serveer met een glaasje witte wijn! Bekijk recept


Couscous met geroosterde artisjokken, feta en kappertjes


Couscous met geroosterde artisjokken, feta en kappertjes
Een zalige salade voor bij de barbecue: couscous met geroosterde artisjokken (dit kan je uiteraard ook op de bbq doen), feta en kappertje. Dit moet je proeven! Bekijk recept



Pasta pesto van kerstomaten met gegrilde groenten en artisjok


Pasta pesto van kerstomaten met gegrilde groenten en artisjok
Wist je dat je van bijna alles een pesto kunt maken? De klassieker met basilicum kennen we al. In dit gerecht maken we eentje op basis van cashewnoten en kerstomaat. Lekker door deze pasta gedraaid, maar ook heerlijk als aperitiefhapje op een toastje of als dipsaus. Bekijk recept



Quiches met zalm, artisjok en waterkers


Quiches met zalm, artisjok en waterkers
Originele mini-quiches met zalm en artisjok zijn heerlijk bij de lunch of als voorgerecht. Het eiermengsel is op smaak gebracht met een puree van waterkers. Bekijk recept



Veggie paella met venkel, boontjes en artisjok


Veggie paella met venkel, boontjes en artisjok
Het verhaal gaat dat paella een samentrekking is van de woorden 'para ella', wat 'voor haar' betekent. Mannen zouden dit gerecht vaak bereiden voor hun vrouw. Romantisch toch? Omgekeerd mag ook hé! Bekijk recept



Pizza quattro stagioni met champignons en paprika


Pizza quattro stagioni met champignons en paprika
Tijdens de Italiaanse week kan een pizza toch absoluut niet ontbreken. Een van onze persoonlijke favorieten is de pizza quattro stagioni. Beleg je pizza in vier delen of meng alle ingrediënten door elkaar. Jij kiest! Bekijk recept