De eerste 'chippies' (= de Britse bijnaam voor een fish & chips-shop) verschenen in Engeland al in 1860, in 1935 waren er zelfs 35.000 chippies (hedendaags geschat rond 10.000). Tijdens de 2 wereldoorlogen was vis één van de weinige voedingsproducten die niet gerantsoeneerd werden, dus toen bleef het ook heel populair. Winston Churchill was grote fan van het gerecht, en stond erop dat het goed beschikbaar moest blijven. Omdat fish & chips echt 'take away-food' is, werd het vroeger vaak in een krant geserveerd, dat kan tegenwoordig niet meer voor de voedselveiligheid (met de gedrukte inkt), maar wordt hedendaags vaak nog wel gepresenteerd in voedselveilig papier met krantenknipsels op gedrukt.
Meestal wordt er de filet van kabeljauw of schelvis gebruikt, maar uiteraard zijn andere, lokale soorten witvis ook geschikt. De visfilets worden in een beslag van bloem, water, baksoda en azijn gedoopt, soms ook een beer batter en dan gefrituurd. De frietjes zijn vrij dik en vaak slapper gebakken als bij ons. Britten gieten ook graag azijn over hun frietjes, te proberen op eigen risico! Vaak ook worden gepureerde erwtjes ('mushy peas') en tartaarsaus erbij geserveerd. Dat raden we wel aan!
Heb je ook zo'n zin gekregen in deze heerlijke Britse klassieker? Wij serveren je 6 variates, bij voorkeur mét krokante frietjes ;-). De laatste kan je deze week ook bij Foodbag bestellen!
Fish & chips met erwtenpuree
Een echte Britse klassieker! Daar wordt er ook vaak erwtenpuree bij geserveerd, dus we gaan voor de authentieke versie. Tartaarsaus mag natuurlijk ook niet ontbreken. Enjoy your meal! Bekijk recept
Fish & chips met citroenmayonaise en salade
Maak dé Britse klassieker bij uitstek bij jou thuis! We maken er trouwens een veel gezondere versie van, met ovenfrietjes, in de pan krokant gebakken visfilets en een frisse salade. Hier zal het hele gezin van smullen, smakelijk! Bekijk recept
Fish & chips met tartaarsaus, wortel en sla
Aan de overkant van het kanaal zijn ze dol op fish & chips! Voor ze de vis bakken wordt die door een beslag gehaald. Zo wordt die lekker krokant. Maak het je een tikkeltje gemakkelijker en serveer dit recept met heerlijke fishsticks! Bekijk recept
Krokante visfilets met zoete aardappelfrietjes, tartaar en sla
Fish & chips in een zomers en gezond jasje! De visfilets worden gepaneerd met amandelpoeder. Koolhydraatarm en het zorgt voor een heerlijk krokant korstje. Daarbij komen zoete aardappelfrietjes, versgemaakte tartaarsaus en kropsla. Zo lekker! Bekijk recept
Gezondere fish & chips met courgette en warme tartaar
Verwacht je niet aan de klassieker, maar aan een variant met een goudkleurig korstje van polenta, met courgette en heerlijke warme tartaar erbij. Zorgeloos genieten! Bekijk recept
Fish & chips met tartaarsaus en broccolipuree
Foodbagchef Deborah: "Aan de overkant van het kanaal zijn ze dol op fish & chips! Voor ze de vis bakken wordt die door een beslag gehaald. Zo wordt die lekker krokant. Of maak het jezelf gemakkelijk, en gebruik voorgemaakte fish nuggets, zoals ik deed." Bestel deze topper deze week bij Foodbag!