Aah, als het zonnetje schijnt begint het bij mij vanbinnen helemaal te kriebelen om er op uit te trekken. Soms maak ik een stevige wandeling, of ga ik terrassen met vrienden, maar het liefst van al trek ik naar een park of open grasveld om te genieten van een heerlijke picknick en goed gezelschap. Maar een picknick moet natuurlijk een ontspannen activiteit zijn, met als het even kan wat lekker eten. Daarom deel ik vandaag met jullie mijn beste tips om een stressvrije picknick te organiseren waar iedereen (inclusief jezelf!) van achterover geblazen zal worden.

Een lekkere pastasalade primavera
Een lekkere pastasalade primavera

1. De perfecte locatie


Dit spreekt misschien voor zich, maar kies een locatie geschikt voor de gelegenheid. Ga je voor een romantische date, ga dan niet naar een groen veld met een kinderspeeltuin maar voor een rustiger stekje zoals een bankje in een bos of een minder bekend stukje groen. Ga je met je gezin of familie, dan kan die kinderspeeltuin net de uitgelezen plaats zijn om de kinderen te laten spelen en met de ouders gezellig bij de kletsen.

Makkelijke wraps gevuld met kip
Makkelijke wraps gevuld met kip

2. Bereid je voor


Prepping is key in het geval van een picknick. Maak een lijstje van wat je wil meenemen en maak alles ruim op tijd klaar dat er geen lauwe gerechten mee de tas in moeten. Zorg daarnaast ook dat je glazen en servetten meeneemt, alsook een stevig picknickdeken voor als je niet over een tafel zou beschikken. Heb je veel wegwerpverpakkingen mee? Vergeet dan ook zeker geen vuilzak.

Lekkere kipspiesjes met ananas
Lekkere kipspiesjes met ananas

3. Take it easy


Maak het jezelf niet te moeilijk! Kies voor gemakkelijke opties zoals enkele dips in hersluitbare bewaardoosjes en een variëteit aan broodjes, crackers en chips. Ook niet iedereen hoeft een eigen bord met bestek en glas te hebben, hou het casual door bijvoorbeeld een grote kom fruitsalade mee te nemen en een vorkje te voorzien zodat iedereen kan prikken. Maak ook zeker geen warme gerechten klaar; een gevuld brood, een pasta – of aardappelsalade is the way to go bij warm weer!

Een heerlijk zomerse fruitsalade
Een heerlijk zomerse fruitsalade

4. Keep it cool


Zet alles samen gegroepeerd in de ijskast zodat alles tot op de allerlaatste moment fris blijft en je ook zeker niets vergeet. Leg eventueel zelfs wat koelelementen in de diepvriezer zodat je eten tijdens de picknick ook gekoeld blijft. Leg je dranken een uurtje voor vertrek erbij zodat ze nét dat tikkeltje langer fris blijven.

Verfrissende aardbeienlimonade met limoen
Verfrissende aardbeienlimonade met limoen

5. Op een stokje of in een potje


Wat maakt een picknick nu een picknick? Een gezellig en relaxed samenzijn met vrienden, zonder een gedoe met borden, bestek en omvallende glazen waarbij je handen tekort komt. Kies voor receptjes op een stokje of maak vooraf geproportioneerde potjes met voor iedereen zijn eigen eten om alles vlot en zonder vlekken te laten verlopen.

Lekkere gazpacho bij de picknick
Lekkere gazpacho bij de picknick


Een makkelijke pastasalade met zongedroogde tomaat en spinazie
Een makkelijke pastasalade met zongedroogde tomaat en spinazie


Chocolate chip cookies
Chocolate chip cookies