De Vietnamese keuken is eerlijk, puur en altijd vers. Nu we met z’n allen in de ban zijn van gezonde voeding en een gezonde levensstijl kan de Vietnamese keuken een grote bron van inspiratie zijn. Aan alle Pascale Naessens-liefhebbers: de Vietnamese keuken past perfect in haar filosofie. Er is alleen één groot verschil: Vietnamezen eten rijst. En niet een klein beetje. Rijst is dé nationale trots van de Vietnamezen. Een maaltijd zonder rijst is ondenkbaar.

Mechelse koekoek met gember
Mechelse koekoek met gember (Ga Xao Gung)


Al zijn er tal van variaties op de witte korreltjes. Er zijn ook rijstnoedels, rijstvlokken, rijstpapier, rijstbloem, rijstlikeur, … Voor alle andere principes zijn de gerechten over het algemeen PN-proof. Zo eten Vietnamezen immens veel groenten. Niet zoals wij apart geserveerd maar verwerkt in de gerechten en dus met een grotere verscheidenheid. De versheid van de groenten is daarbij heel erg belangrijk.

Vietnamezen houden ook van vlees en vis, al moet dat zeker niet overvloedig. Vlees wordt liefst gesneden in heel dunne plakjes of zo puur mogelijk. Met botjes die ze nog kunnen afkluiven en een beetje vet dat een sappige smaak geeft aan de gerechten. Zo goed als elk Vietnamees gerecht wordt vergezeld van een schoteltje verse kruiden: koriander, munt, Thaise basilicum, Chinese bieslook, taugé, bananenbloesem, enz… De keuze is afhankelijk van streek tot streek en van gerecht tot gerecht. De kruiden die vaak in een bundeltje worden opgerold bij elke hap, zorgen voor extra smaak, maar ook voor extra vitaminen en mineralen.

Nog een onmisbaar ingrediënt is vissaus (nuoc mam). Voor ons lijkt de geur op het eerste gezicht heel erg indringend, maar in combinatie met een gerecht voegt het heel veel smaak toe. Bovendien is de Vietnamese vissaus heel puur en gezond want voor 75% gemaakt uit vers gevangen ansjovis. En ten slotte maar ook zeer belangrijk: de Vietnamese keuken is heel evenwichtig. In elk gerecht moet er ying en yang zijn. Voor elke textuur, smaak of bereidingswijze is er een tegenhanger: krokant en zacht, warm en koud, zoet of hartig, rauw of gebakken, …

Medicinale eigenschappen van de Vietnamese keuken


Veel ingrediënten uit de Vietnamese keuken ondersteunen je immuunsysteem en geven je extra energie. Omdat Vietnamezen heel erg begaan zijn met hun gezondheid kiezen ze ook voor bepaalde gerechten of ingrediënten als ze zich minder fit voelen. Bijvoorbeeld:

 • Citroengras: helpt bij verkoudheden of koorts

 • Gember: verlicht maaglast

 • Limoen: helpt tegen keelpijn als je het combineert met zout

 • Kurkuma: werkt cholesterolverlagend en ontgift de lever.

 • Lente-uien: zuiveren je lichaam

 • Look: goed voor bloed en hart


Wat heb je nodig voor een typische Vietnamese familiemaaltijd? • Per persoon een kommetje rijst

 • Een beetje vlees, vis of zeevruchten (gegrild, gekookt, gestoomd, gebakken of gestoofd)

 • Gebakken, rauwe of gestoomde groenten

 • Bouillon of soep

 • Vissaus en/of sojasaus om te dippen

 • Een bordje verse kruiden


Eten op z’n Vietnamees = samen delen


Zet alle gerechten samen op tafel. Geef iedereen een kommetje met rijst en twee eetstokjes. Iedereen neemt met zijn eetstokjes waar hij zin in heeft. Leg het hapje vlees of vis of de groentjes die je kiest in je kommetje, breng het kommetje naar je mond en eet het samen met de rijst. Het is niet de bedoeling dat je je kommetje op tafel laat staan en de stokjes naar je mond brengt. Klaar? Dan kun je een beetje bouillon in het kommetje doen om alle restjes op te drinken. Leg de stokjes plat op de kom als je klaar bent.

Gebakken rijstnoedels met groenten (Bun Xao Nghe)


Gebakken rijstnoedels

Scampi met peper en vissaus (Tom Rim)


Scampi's uit de Vietnamese keuken

Uit liefde voor Vietnam: koken en reizen met QuyênDe Vietnamese keuken is eerlijk, puur en altijd vers. Nu we met z'n allen in de ban zijn van gezonde voeding en een gezonde levensstijl kan de Vietnamese keuken een grote bron van inspiratie zijn. Dit kookboek neemt je mee op een smaakroute door Vietnam. Tien steden van noord naar zuid. Ontelbare smaken. Culinaire hoogtepunten, doorspekt met persoonlijke anekdotes. Het leert je niet alleen de Vietnamese keuken kennen, maar ook de culturele aspecten van dit prachtige land en de boeiende persoonlijkheid van Quyên. Ontdek 'Uit liefde voor Vietnam: koken en reizen met Quyên' in onze webshop.