Boterzacht gelakt buikspek met koolsalade en rijst

85 MIN
4 personen
Boterzacht gelakt buikspek met koolsalade en rijst

Een zalig recept uit F*ck Granola, het nieuwe kookboek van Jelle Beeckman, aka The Messy Chef. Zo leer je voor eens en altijd hoe je botermals gelakt buikspek maakt! Vraag aan je slager een stuk ongezouten buikspek, zonder zwoerd en snij de stukjes kraakbeen er ook uit. In de winkel wordt buikspek vaak verkocht onder de naam 'ongezouten speksneden'.

Ingrediënten

  • 700 gr buikspek
  • 2 liter water
  • 2 kippenbouillonblokjes
  • 400 gr rijst
  • 2 appels
  • 200 gr witte kool
  • 1 el mayonaise
  • 80 gr zelfrijzende bloem
  • munt
  • sesamzaadjes
  • chilivlokken
  • srirachamayonaise
  • 2 el sojasaus
  • 2 el ketjap manis
  • 2 kl honing
  • 1 el ketchup
  • 1 el azijn
  • olie
  • peper en zout

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Snijd het stukje been uit het spek. Zet het water met de bouillonblokjes op en kook het buikspek 60 minuten tot het zacht is.
  2. Zet opzij en dep goed droog. Snijd in hapklare stukken. Meng de sojasaus, ketjap, honing, ketchup en azijn voor de saus.
  3. Kook de rijst.
  4. Snij de witte kool fijn. Snij de appel in reepjes. Meng de reepjes appel en kool met de mayonaise en azijn. Kruid met peper en zout, meng goed en laat 5 minuten staan.
  5. Wentel de stukjes buikspek in de bloem en bak mooi krokant in een scheut olie. Giet de overtollige olie weg en voeg de saus toe. Bak een minuutje mee zodat het buikspek mooi karamelliseert. Werk af met sesamzaadjes, munt, chilivlokken en wat srirachamayonaise.
  6. Serveer met rijst en de koolsalade.