Halloumi is een heerlijk zoutig kaasje dat je gewoon kan bakken in de pan. Het is een geiten-/schapenkaas die je in eindeloos veel bereidingen kan gebruiken. Ik hou ervan om deze lekkernij te verwerken in een smakelijke maaltijdsalade met quinoa en granaatappel erbij.

Een heerlijke quinoabowl met gegrilde halloumi en granaatappel
Een heerlijke quinoabowl met gegrilde halloumi en granaatappel


Eén van de leukste kaasjes die ik ken is halloumi. Wat er zo tof aan is, is dat je halloumi kan grillen zonder dat die echt gaat smelten. Vanbinnen wordt dit kaasje dan smeuïg & zacht met een krokante gebakken jasje aan de buitenkant. Deze kaas is erg zout van smaak – dus als je halloumi serveert, hou er rekening mee om niet al te veel zout aan de rest van je bereiding toe te voegen.

Door zijn zoute smaak past halloumi goed samen met wat zoetere ingrediënten. Daarom combineer ik de kaas in deze quinoabowl met friszoete geraspte worteltjes, rozijntjes en granaatappel. De dressing zorgt dan eerder voor een zure toets, de koriander voor extra kruidigheid.

Ik bak de halloumi het liefst in een grillpan want ik hou van de streepjes die de kaasplakjes dan krijgen. Het oog wil ook wat toch? Maar als je dat wil kan je deze kaas ook gewoon in de oven grillen. Leg de halloumiplakjes dan op een met aluminiumfolie bedekte bakplaat en zet ze zo’n 3 à 4 minuten onder je ovengrill.

Deze quinoabowl neem ik geregeld mee als lunch. Toegegeven, de gegrilde halloumi is dan wel koud en ook wat taaier dan als ie warm is, maar hij is nog steeds heerlijk krokant. Als je deze quinoabowl als lunch wil eten, zorg er dan wel voor dat je de dressing apart houdt en deze pas vlak voor je lunch over deze lekkere maaltijdsalade giet. Als je de dressing te lang op voorhand op je slaatje doet gaan er veel van de smaken en texturen van je quinoa bowl verloren en dat zou echt te spijtig zijn.

Nog nooit halloumi in huis gehaald? Geen nood, je vindt dit leuke kaasje intussen in zowat alle voedingswinkels. Meestal tref je de halloumi naast de mozzarella en de fetakaas. Nog wat halloumi over na het maken van dit receptje? Gebruik dit kaasje dan bijvoorbeeld in een verrukkelijk omelet met chili en pompoen of maak er een hartig pastagerechtje mee.

Pompoen, halloumi en chili omelet
Pompoen, halloumi en chili omelet


Lekkere farfalle met halloumi
Lekkere farfalle met halloumi


Smakelijk!