Met kip kan je heel veel kanten uit, daarom dat ik kip ook zo graag in mijn recepten gebruik. Deze versie van gevulde kipfilet met heerlijke appeltjes en smeuïg gesmolten brie de de meaux is lekker winters en helemaal niet moeilijk om klaar te maken!

Heerlijk winterse kipfilet met appeltjes en brie de meaux

I love kip! Ikzelf trek er steevast op zondagochtend op uit om hier op de markt een kip aan ‘tspit te kopen. Heerlijk is het om van het kippetje te peuzelen met wat appelmoes en patatjes erbij. Met de restjes maak ik steevast een heerlijk Oosters getint slaatje met een beetje sojasaus en komkommer erbij. Voila, dan is mijn gezonde lunch voor maandagmiddag ook alweer gefixt!

Maar kipfilet dient ook perfect om op te vullen met allerlei heerlijkheden. Dit recept is een soort van winterse versie van het klassieke Italiaanse gerecht kip saltimbocca, waarbij we kipfilet vullen met verse salieblaadjes en gedroogde Italiaanse ham. Hier geven we de kipfiletrolletjes een winterse wending door ze te vullen met romig gesmolten brie en lekkere appeltjes van bij ons.

Wist je trouwens dat de winter het perfecte seizoen is om appeltjes te eten? Het is niet voor niets dat gerechten zoals kip met appelstoemp of Hollandse hete bliksem typische winterkost zijn. Limburgse gekweekte appelen zoals Jonagold, Elstar of Cox zijn op hun best in de januari en februari. Hou je dus vooral niet in met die appelen!

Lekkere Hollandse hete bliksem
Lekkere Hollandse hete bliksem


Daarnaast is Brie ook een echt winterkaasje vind ik. Heerlijk is 'ie gesmolten in de oven om er dan bij de apero wat brood in te dippen. Of misschien eens een hartige taart met brie en boschampignons uitproberen? Ikzelf kies altijd voor de real stuf, de originele brie de Meaux. Deze kaas is perfect romig en smaakt heel goed door. Andere Brie-soorten zijn vaak een flauw afkooksel van het origineel en zijn ook veel minder smeuïg van textuur.

Deze gevulde kipfilet met appeltjes en brie serveer ik meestal met aardappelkroketten en een heerlijke groene salade erbij. Smakelijk!Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 4 kipfilets

  • 200 g brie de Meaux

  • 1 appel (jonagold)

  • 8 takjes verse tijm

  • 2 sjalotjes, fijngesnipperd

  • olijfolie

  • peper en zout

  • eventueel: cocktailprikkers of keukentouw


Bekijk het volledige recept voor de gevulde kipfilet met appeltjes en brie de Meaux hier.