Zoek je een hartverwarmend gerecht om je tijdens deze gure winterdagen aan te verwarmen? Ben je bovendien tijdens Dagen zonder Vlees op zoek naar originele vegetarische recepten? Dan is deze risotto van orzo met gekarameliseerde prei en ui sowieso een gerecht om uit te proberen!

Risotto van orzo met gekarameliseerde ui en prei
Risotto van orzo met gekarameliseerde ui en prei


Waar deze rijstvormige pastasoort vandaan komt dat laat ik in het midden. Na enig opzoekwerk blijkt dat je zowel in Italië als in Griekenland alsook in de Arabaische landen van deze lekkernij kan smullen. De Italianen doen orzo meestal in de soep als vervanger voor vermicelli, de Grieken maken er pilaf van en in Arabische keuken wordt orzo gebruikt in tajines of als vervanger voor couscous.

Wij gaan echter volledig de Vlaamse toer op en maken met dit multiculturele ingrediënt heerlijke winterkost door er gekarameliseerde prei en ui bij te doen. Echt comfort food tijdens regenachtige dagen: hartig en ook een tikje zoet door de gekarameliseerde groenten, een beetje kruidig dankzij de salie en lekker smeuïg met de gruyèrekaas erbij! Dit heerlijke vegetarische gerecht is momenteel dan ook één van mijn favoriete winterse maaltijden.

Ik maak eigenlijk wel geregeld eens orzo klaar. Het is makkelijk en snel klaar en biedt heel veel mogelijkheden in de keuken. Je kan deze pasta bijvoorbeeld perfect in een slaatje verwerken, op zijn Grieks met wat fetakaas (jip weer kaas, sorry!), komkommer, kersomaatjes en verse munt erbij of op zijn Italiaans met pesto, kippenblokjes, rucola en verse basilicum.

Je leest het goed, inspiratie genoeg dus om aan de slag te gaan met deze Griekse (of was het dan toch Italiaanse?) pasta. En geloof me, eens je dit recept geprobeerd hebt en je merkt hoe makkelijk én lekker het wel is ben je verslaafd! Smakelijk!