Halloumi, het wonderkaasje dat niet smelt wanneer je het bakt! Alleen dat is al een reden om het in huis te halen, want zeg nu zelf; goudbruin gebakken kaas op een broodje of in je salade, dat oogt toch niet alleen mooi, maar moet toch ook erg lekker zijn? Wel, dat is het zeker! Voor je hiermee aan de slag gaat, vertel ik je graag wat meer over dit veelzijdige zuivelproduct.

Gegrilde halloumi met couscous
Gegrilde halloumi met couscous


Het is een zoute kaas, afkomstig uit Cyprus, die traditioneel gemaakt wordt van schapen –en/of geitenmelk. Steeds vaker vind je ook halloumi op basis van koemelk. Doordat de kaas veel eiwitten bevat, heeft deze een hoog smeltpunt. Hierdoor kan je de kaas dus bakken of grillen. Door ze te bakken krijgt de kaas niet alleen een mooi korstje, maar ook een extra lekkere smaak. Mooi krokant vanbuiten en smeuïg vanbinnen. Om je vingers bij af te likken!

Vaak wordt halloumi vergeleken met feta en mozzarella. De overeenkomsten zijn dan ook duidelijk; qua uiterlijk en smaak gelijkt deze witte kaas inderdaad op feta. De structuur daarentegen heeft dan weer meer weg van mozzarella; het is namelijk een erg elastische en gelaagde kaas. Wat mij betreft, een kruising van mijn twee lievelingskazen, dus dat kan gewoon niet tegenslagen!

Is halloumi gezond?


Ongezond is het zeker en vast niet, maar het is en blijft een zuivelproduct. Je kan het vetgehalte vergelijken met dat van jong belegen kaas. Daarnaast bevat halloumi geen dierlijk stremsel, waardoor het uitermate geschikt is voor vegetariërs. Ook zijn er geen suikers toegevoegd en is het een goede bron van eiwitten.

Een ander voordeel van halloumi is dat de kaas ongeopend lang goed blijft. Zodra je de verpakking opent is het wel belangrijk dat je de kaas vochtig houdt, anders droogt die uit. Halloumi is ook niet duur, zeker als je het koopt in de Turkse of Marokkaanse supermarkt. Zoals eerder gezegd is halloumi erg veelzijdig, wat maakt dat je het kan verwerken in veel verschillende gerechten zoals salades, pasta’s, burgers, als bijgerecht met dip of zelfs als pronkstuk op de barbecue. Mogelijkheden genoeg dus om met dit leuke ingrediënt aan de slag te gaan!

Quinoasalade met halloumi en zoete aardappel


Quinoasalade met halloumi en zoete aardappel

Pompoen, halloumi en chili omelet


Pompen, halloumi en chili omelet

Gebakken halloumi met vijgen


Gebakken halloumi met vijgen