Polenta is hier nog vrij onbekend maar stilaan krijgt dit gerecht uit de Italiaanse ‘cucina povera’ ook bij ons zijn eigen plek én liefhebbers. Maar wat is polenta nu eigenlijk en waarom moet je ’t proberen?

Polenta is een traditioneel gerecht uit Noord-Italië. Het werd vroeger bereid met verschillende graansoorten maar tegenwoordig wordt het bijna altijd gemaakt met griesmeel van maïs. Het gerecht is ontstaan in de ‘cucina povera’ of de ‘arme-mensen-keuken’ zoals ze in Italië zeggen. Het vullende gerecht werd oorspronkelijk gemaakt om de arbeiders en veldwerkers extra kracht en energie te geven maar vindt stilaan ook zijn weg naar de restaurantkeuken.

Aan de kook


Voor polenta wordt de maïs fijngemalen tot meel. Dat meel wordt dan zo’n uur gekookt in water waarbij er continu geroerd wordt zodat je een gladde pap krijgt. Thuis wordt er vooral voorgekookt griesmeel gebruikt, dat je slechts nog een 15-tal minuten moet koken. Kook het maïsmeel ook best gaar in bouillon of kruid ‘m goed. Anders proeft polenta nogal snel flauw.

Aan tafel


Polenta kun je zowel eten als warme pap, als bijgerecht of als ‘koekjes’. Hiervoor laat je de polenta dan afkoelen in een ondiepe schaal. Nadien kun je ’m in stukjes snijden en bakken in de pan. Lekker als hapje!

Zin gekregen? Ga aan de slag met onze recepten!

Geroerbakte spinazie met zeebaars en polenta


Geroerbakte spinazie met zeebaars en polentakoekjes
Geroerbakte spinazie met zeebaars en polentakoekjes


Ga voor een origineel bijgerecht en serveer polenta eens bij een stukje vis. Heerlijk zacht van smaak!

Op z’n Siciliaans


Romige polenta met Siciliaanse caponata
Romige polenta met Siciliaanse caponata


Caponata doet je echt wegdromen naar zuidelijke vakantieoorden. De combinatie van deze kruidige saus met romige polenta vinden wij fantastisch!

Taartje?


Taart van polenta en appel
Taart van polenta en appel


Hartige polentataart met spruitjes
Hartige polentataart met spruitjes


Wist je dat je polenta ook kunt verwerken in taarten? Probeer dit recept met appel eens voor een zoete toets of ga voor een hartige polentataart met spruitjes.

Met champignons


Een klassieke maar geslaagde combinatie is polenta met champignons. Die wordt nog lekkerder met een gepocheerd eitje erbij. Hartverwarmend op die regenachtige septemberdagen!

Romige spinaziepolenta met gepocheerd ei en krokant gebakken champignons
Romige spinaziepolenta met gepocheerd ei en krokant gebakken champignons


Save

Save

Save

Save

Save