Polenta is een traditioneel gerecht uit Noord-Italië. Het werd vroeger bereid met verschillende graansoorten maar tegenwoordig wordt het bijna altijd gemaakt met griesmeel van maïs. Het gerecht is ontstaan in de ‘cucina povera’ of de ‘arme-mensen-keuken’ zoals ze in Italië zeggen. Het vullende gerecht werd oorspronkelijk gemaakt om de arbeiders en veldwerkers extra kracht en energie te geven maar vindt stilaan ook zijn weg naar de restaurantkeuken.
Aan de kook
Voor polenta wordt de maïs fijngemalen tot meel. Dat meel wordt dan zo’n uur gekookt in water waarbij er continu geroerd wordt zodat je een gladde pap krijgt. Thuis wordt er vooral voorgekookt griesmeel gebruikt, dat je slechts nog een 15-tal minuten moet koken. Kook het maïsmeel ook best gaar in bouillon of kruid ‘m goed. Anders proeft polenta nogal snel flauw.
Aan tafel
Polenta kun je zowel eten als warme pap, als bijgerecht of als ‘koekjes’. Hiervoor laat je de polenta dan afkoelen in een ondiepe schaal. Nadien kun je ’m in stukjes snijden en bakken in de pan. Lekker als hapje!
Zin gekregen? Ga aan de slag met onze recepten!
Geroerbakte spinazie met zeebaars en polenta
Ga voor een origineel bijgerecht en serveer polenta eens bij een stukje vis. Heerlijk zacht van smaak!
Op z’n Siciliaans
Caponata doet je echt wegdromen naar zuidelijke vakantieoorden. De combinatie van deze kruidige saus met romige polenta vinden wij fantastisch!
Taartje?
Wist je dat je polenta ook kunt verwerken in taarten? Probeer dit recept met appel eens voor een zoete toets of ga voor een hartige polentataart met spruitjes.
Met champignons
Een klassieke maar geslaagde combinatie is polenta met champignons. Die wordt nog lekkerder met een gepocheerd eitje erbij. Hartverwarmend op die regenachtige septemberdagen!