Ik ben helemaal vergek op lookbroodjes, in al zijn vormen. Mijn lief gelukkig ook, dus ze staan regelmatig op het menu bij ons thuis. Lookbroodjes zijn een ideaal aperitiefhapje, passen perfect bij de soep, en kunnen wat meer smaak en crunch aan je hoofdgerecht geven. En ook een ideale manier om oud brood te verwerken. The love is real!

Bruschetta
En helemaal bovenaan mijn favorietenlijstje staan zeker en vast bruschetta, Italiaanse krokante lookbroodjes. In menig trattoria in Italië krijg je de lookbroodjes als voorafje geserveerd, belegd met de lokale specialiteiten. Mijn voorkeur gaat nog steeds uit naar de klassieke versie: gegrild ciabattabrood besprenkeld met olijfolie geïnfuseerd met look, blokjes tomaat, buffelmozzarella (een must!) en blaadjes basilicum. Vergeet niet goed af te kruiden met peper en zout.

Pan con tomate
In Spanje hebben ze een iets eenvoudigere tegenhanger voor bruschetta: pan con tomate. Daar nemen ze een stukje stokbrood, en wrijven het in met een teentje look, en vervolgens met een tomaat. Ze eten het zelfs graag als ontbijt. En ook hier kan je de broodjes weer beleggen met Spaanse specialiteiten, zoals met serranoham en kerstomaatjes. 

Pull apart bread
Als je op Pinterest zit (volg je 15 gram al?), heb je deze ongetwijfeld al eens zien passeren: pull apart bread. Je neemt een ongesneden brood, en kerft het in ruitjes met een mes, zorg dat je niet tot helemaal tot onder snijdt. In de vrijgekomen gaatjes, doe je een lekkere vulling, uiteraard lookolie, veel smeltkaas en kruiden. Even in de oven (onder de grill), en je kan heerlijke stukjes brood lostrekken. Een lekker gezellig hapje voor de tv!

Naan met look


Naan met look

Bij een Indisch feestmaal hoort naanbrood. Dit smaakvolle platbrood kan je goed scheuren om in de curry’s te soppen. Het neemt meteen ook wat van de hitte weg. Vroeger kocht ik naan voorgemaakt in pakjes, tot ik dit zalige en makkelijke recept vond. Je kan ze gewoon in de pan bakken, er komt dus geen oven aan te pas, zo eenvoudig! Bestrijk achteraf de naanbroodjes met ghee die je geïnfuseerd hebt met look.