Een stoommandje is een echt hebbeding in de keuken. Hiermee stoom je groenten, aardappelen en zelfs vis. Het is een gezonde manier van koken die veel meer mogelijkheden biedt dan je op het eerste zicht zou denken.

Heerlijk gestoomde dim sums met krab en gehakt
Heerlijk gestoomde dim sums met krab en gehakt


Stoommandjes vind je in allerlei formaten en soorten. Je hebt grote platic stomers met meerdere lagen voor verschillende ingrediënten maar ook metalen inzetstomers. Goedkopere stoommandjes in bamboe zijn minstens even goed en worden in het Oosten eeuwenlang gebruikt om ingrediënten op een gezonde manier te bereiden.

Stomen is gezond omdat er voor deze bereidingstechniek geen olie of vet nodig is. Omdat de ingrediënten niet met water in contact komen, blijven de voedingsstoffen en dus ook de smaak veel beter bewaard.

Gestoomde krieltjes met chilisaus
Gestoomde krieltjes met chilisaus


Bij ons wordt stomen meestal gebruikt om groenten te bereiden. In de Aziatische keuken worden complete maaltijden bereid met behulp van stomen door een stoommandje op een kookpot te plaatsen. In de kookpot zit dan heet water of bouillon dat op het vuur verwarmd wordt. De ingrediënten garen dan eigenlijk door de hete damp die vrijkomt bij het koken. Doordat de smaak van de ingrediënten zo veel beter bewaard blijft, is het vaak niet nodig om zout te gebruiken.

In het stoommandjeGestoomde zeebaars
Gestoomde zeebaars

Tips & tricks  • Bouillon: natuurlijk kan je prima stomen met water maar wanneer je stoomt met bouillon geef je het gerecht extra smaak.

  • Papier hier: leg steeds een bakpapiertje op de bodem van je stoommandje, zo voorkom je dat je ingrediënten blijven plakken aan het mandje.

  • Kleiner, fijner: neem een kookpot die net wat kleiner is dan je mandje. Zo past het mandje er mooi op.

  • Zachtjes: laat het water of de bouillon zeker niet te hard koken. Zo kan er water op je ingrediënten komen en dat wil je liever niet.

  • Bijvullen: wanneer je veel dingen moet stomen is het goed om af en toe te checken of er nog genoeg water in je kookpot zit. Als er te veel water verdampt is, wordt het moeilijk om nog te stomen. Vul dus geregeld water bij.