Een gelukkige Vaderdag voor alle papa's! Wil je jouw vader nog verrassend met een heerlijk én origineel hapje (dat niet te veel werk is ;-))? Wat denk je van nachos? Krokante tortillachips overgoten met kaassaus en jalapeño's is de klassieker, maar ondertussen zijn er tal van variaties. 


De geschiedenis van nachos


Nachos komen oorspronkelijk uit de Mexicaanse keuken. Ze zijn in de jaren 1940 in de stad Piedras Negras, Coahuila, Mexico, vlakbij de grens met de Verenigde Staten. Het verhaal gaat dat een groep Amerikaanse militaire vrouwen een restaurant in Piedras Negras binnenliep, Victory Club. De keuken was echter gesloten, enkel de ober Ignacio 'Nacho' Anaya, was nog aanwezig. Hij improviseerde door tortilla's te frituren en te bedekken met kaas en jalapeño-pepers en dit als een snelle snack aan te bieden. De vrouwen waren dol op het gerecht en vroegen naar de naam ervan. Anaya antwoordde spontaan: "Nachos Especiales", naar zijn bijnaam "Nacho". Het gerecht werd een hit en kreeg al snel populariteit in de hele regio. En de rest is geschiedenis!


Variaties


Sinds de uitvinding in Piedras Negras zijn nachos geëvolueerd en zijn er verschillende bereidingswijzen ontstaan. Hier zijn enkele populaire varianten:

  1. Classic Nachos: De klassieke nachos bestaan uit tortillachips overgoten met gesmolten kaas, vaak cheddar of een mix van kazen. Ze worden vaak geserveerd met jalapeño-pepers, tomaten, uien en zure room. Deze eenvoudige maar heerlijke combinatie blijft een favoriet bij velen.

  2. Loaded Nachos: Loaded nachos zijn een rijkelijkere versie van de klassieke variant. Naast kaas worden ze overladen met extra toppings zoals gehakt of pulled pork, bonen, guacamole, zure room, salsa en zwarte olijven. Loaded nachos zijn eigenlijk al een volledige maaltijd op zichzelf, je weze gewaarschuwd!

  3. Vegetarische/Veganistische Nachos: Voor wie liever geen vlees of zuivel eet, zijn er talloze vegetarische en veganistische opties. Vervang kaas door veganistische kaas of gebruik toppings zoals bonen, maïs, guacamole en salsa en veganistische zure room.


De 15gram versies


En zoals je ondertussen wel weet, gaan wij bij 15gram ook al eens graag creatief aan de slag met een klassieker. Nachos worden normaal gezien gemaakt van maïstortilla's die in puntjes gesneden worden en dan gefrituurd, tegenwoordig ook gemakkelijk te verkrijgen in de winkel bij de chipsafdeling. Maar wist je dat je een lichtere versie kan maken door tortilla's te besprenkelen met wat olie (en kruiden!) en dan te roosteren in de oven, ook een goede manier om restjes tortilla op te werken. Of met zoete aardappelplakjes kan ook! Welke versie vind jij ideaal voor jouw papa?


Zoete aardappel nachos


Zoete aardappel nachos
Nachos zijn een geweldige uitvinding uit de Texmex keuken. 'Loaded' tortillachips met tal van lekkere toppings onder een gegrild kaaslaagje uit de oven. We maken er een gezondere versie van en vervangen de chips door zoete aardappelplakjes, wat het meteen ook een originele én koolhydraatarme maaltijd maakt. Bekijk recept



Griekse nachos


Griekse nachos
We hebben een originele variatie bedacht op de klassieke Mexicaanse nachos, in een Grieks jasje! In plaats van tortillachips gebruiken we geroosterde pitabroodjes, whipped feta en toppen we met olijfjes, paprika, komkommer, kerstomaatjes en nog veel meer. Geweldig hapje om op een zonnig terras op te eten! Bekijk recept



Nachos met snelle chili con carne


Nachos met snelle chili con carne
Ola! We hebben een leuke, snelle versie van de Mexicaanse topper chili con carne voor jou in petto! Die smaakt niet alleen voortreffelijk, het wordt ook nog eens geserveerd met krokant gebakken, cheesy nachos! Een snel feestmaal voor jong en oud! Bekijk recept



Zoete aardappel nachos met pulled chicken


Zoete aardappel nachos met pulled chicken
Vanavond nachofeestje! Zo lekker en origineel! En het goede nieuws? Het is ook nog eens lekker licht! We maken een versie met zoete aardappelplakjes, sappige pulled chicken en cheddarkaas. Afgewerkt met jalapeños, frisse kerstomaatjes en koriander. Bekijk recept



Gepofte zoete aardappel met nacho's en dip


Gepofte zoete aardappel met nacho's en dip
Een zalig barbecue-recept van 'Zouterover': "Wij houden van een goede bak nacho's met gesmolten kaas en een lekkere salsa erbij. Maar hoe konden we die een 'BBQ-touch' geven? We dachten: als we nu eens een zoete aardappel uitlepelbaar maken? Dus gingen we aan de slag, met dit heerlijke resultaat!" Een recept uit het kookboek 'Puur BBQ' Bekijk recept



Veggie loaded nachos


Veggie loaded nachos
Heb je ooit al eens zelf nacho's gemaakt? Met dit recept maak je gezonde nacho's van tortilla's die je serveert met allerlei lekkere veggie toppings zoals veggiegehakt van burgers, pico de gallo en kaas. Krokant, fris en vullend. Dit gerecht is echt zomer! Feest op tafel en in de mond. Bekijk recept