Vrijdag! Of ook wel gekend als aperitief-dag! Vind jij het ook leuk om na je werkweek even te unwinden met een lekker drankje en wat hapjes? De Italianen hebben die levenskunst al héél lang onder de knie, met hun aperitivo! Dit charmante ritueel combineert de kunst van het samenkomen, genieten van hapjes en drankjes, en het koesteren van de prachtige momenten van het leven.


Het ritueel van aperitivo


Aperitivo, afgeleid van het Latijnse woord "aperire" wat "openen" betekent, is een sociaal gebruik dat meestal plaatsvindt in de late namiddag tot vroege avond, vlak voor het diner. Het idee achter aperitivo is om de eetlust op te wekken en vrienden en familie samen te brengen om te ontspannen na een lange dag werken. Het is een gelegenheid om te genieten van elkaars gezelschap, bij te praten en te genieten van heerlijke drankjes en lichte snacks.


De traditionele aperitivo dranken 


Bij aperitivo draait alles om het vinden van de perfecte balans tussen smaken en texturen. Traditioneel worden lichte en verfrissende drankjes geserveerd om de eetlust op te wekken en de smaakpapillen te prikkelen. Populaire aperitivo-dranken zijn onder meer Aperol Spritz, Campari Soda en Negroni. Deze dranken worden vaak aangelengd met bruiswater en worden geserveerd met een schijfje citroen of sinaasappel.

Aperol Spritz
Italiaanse aperitivo met Aperol Spritz!

Bruschetta


Er zijn heel wat hapjes mogelijk om de drankjes te begeleiden, maar de meest populaire zijn toch bruschette (meervoud van bruschetta)! Heerlijke krokante lookbroodjes (vaak van ciabatta gemaakt) en belegd met heerlijke toppings. De meest eenvoudige is gemarineerde tomaatjes. Simpel maar o zo lekker als je aan heerlijke zomertomaten kan geraken. Maar er zijn nog véél meer mogelijkheden: pesto, gegrilde groenten, buffelmozzarella of burrata of zelfs met een zoete topping. Of je kan zelfs een echte 'bruschetta bar' maken, waarbij je je gasten zelf hun eigen bruscette kan laten toppen.

Zin gekregen in een aperitivo met bruschetta? We tonen je hoe!


Bruschetta bar


Bruschetta bar
Een zalige apero: een 'bruschetta bar'. Daarbij beleg je een grote aperoplank met krokant geroosterde broodjes en heel veel verschillende Italiaanse toppings: tomaat-basilicum, burrata, pesto, olijfjes, prosciutto,... Iedereen kan zo zijn eigen bruschette samenstellen. Schenk een glaasje prosecco in en genieten maar! Bekijk recept



Bruschetta met tomaat en mozzarella


Bruschetta met tomaat en mozzarella
Een eenvoudig maar toch zo fris en smaakvol hapje: bruschetta met tomaat en mozzarella. Laat de mozzarella mooi smelten voor extra smaak! Bekijk recept



Bruschetta met gegrilde groenten


Bruschetta met gegrilde groenten
Een heerlijk en snel tussendoortje, deze bruschetta met gegrilde groenten. Bekijk recept



Bruschetta met aardbeien


Bruschetta met aardbeien
Deze bruschetta beleg je met ricotta en aardbeien. Heerlijk verrassend en fris. Lekker als ontbijt of tussendoortje met een glas roséwijn. Bekijk recept