Wat was ik blij toen mijn falafel eindelijk lukte! Nog nooit zo gezwoegd om van een gerecht een succes te maken. En het grappige is, het bleek een fluitje van een cent te zijn! Na lang zoeken, heb ik een recept gevonden, waarmee je falafel nooit zal mislukken! Eens je dit gerecht in de vingers hebt, kan ik je verzekeren dat deze lekkernij meermaals op het menu zal staan! Het is niet alleen overhéérlijk, maar ook goedkoop en snel te bereiden. Gefrituurd eten krijgt meestal niet mijn voorkeur, maar hiervoor maak ik graag een uitzondering. Het mag dan wel een gefrituurd korstje hebben, het blijft voedzaam en je bent snel verzadigd!

Heerlijke falafel met een yoghurt-dipsausje

Falafel is een Libanees gerecht, dat bestaat uit kikkererwten en typische kruiden. Kikkererwten zitten boordevol vezels en zijn dus goed voor de spijsvertering en het darmkanaal. Ook voor vrouwen in de overgang, zijn kikkererwten ten zeerste aan te raden. Ze bevatten namelijk fyto-oestrogenen, die de overgangsklachten aanzienlijk verminderen.

Om falafel te maken, vermaal je de kikkererwten en breng je ze op smaak met krachtige kruiden. Daarna moet je de falafel frituren (dit kan ook zonder frietketel), maar daar loopt het vaak mis. Als het deeg niet de juiste consistentie heeft, zullen de balletjes uiteen vallen en blijft er niet meer over dan een prakje. Gelukkig heb ik daar iets op gevonden! Gebruik gedroogde kikkererwten, die je 24 uur laat weken. Laat ze goed uitlekken en vermaal ze. Voeg daarna geen natte ingrediënten meer toe en je zal mooie, stevige balletjes verkrijgen. Vallen de balletjes toch nog uiteen? Dan kan je altijd een beetje bloem toevoegen. Doe dit lepel voor lepel, want teveel kan de boel doen mislukken.

De falafelballetjes worden traditioneel geserveerd met een dip. Ik kies voor een gezonde yoghurtdip van korianderpesto, maar je kan ook voor hummus, tzatziki of een knoflooksausje kiezen. Mijn balletjes worden vergezeld door een lekkere side-salad van feta, munt en tomaatjes. Om het gerecht helemaal af te maken doe ik alles samen in een krokant pitabroodje voorzien van een lekkere topping met kool en worteltjes! Yummie!

Ingrediënten voor de falafel

  • 4 pitabroodjes

  • 500 g gedroogde kikkererwten

  • 1 grote rode ui

  • 6 teentjes look

  • 2 rode pepers met zaden

  • Zeste van ½ limoen

  • 3 el ras el hanout

  • arachideolie of kokosolie (niet geparfumeerd)

  • 1 bussel koriander

  • 2 el gemalen koriander

  • 2 el gemalen komijnzaad


Voor de topping

  • 3 dikke wortels

  • 1/2 witte kool

  • 1 el mayonaise

  • peper en zout


Voor de side - salade

  • 1 blok feta

  • 10 kerstomaten

  • Munt

  • Olijfolie

  • Peper en zout


Voor de dip

  • Bussel koriander

  • 3 el parmezaanse kaas

  • Scheut olijfolie

  • Kleine ui

  • Look

  • 4 el Griekse yoghurt


Ontdek het volledige recept voor de falafel hier.