Als de mogelijkheid zich voordoet, dan trek ik graag naar Spanje. Het is met het vliegtuig gemakkelijk en snel te bereiken, je kan er even tussenuit voor een citytrip, het goede weer gaan opzoeken langs de kust, één van de vele eilanden bezoeken, … Maar waarom eens niet Extremadura verkennen om er te genieten van de natuur, cultuur en culinaire rijkdom die deze streek te bieden heeft?

Er zijn prachtige steden te bezoeken met een rijk verleden zoals Mérida, Plasencia, Cácares en Trujillo. Tegelijkertijd zijn er talrijke natuurparken zoals Monfragüe of Los Barruecos die de moeite waard zijn om te ontdekken. Ook op culinair vlak blijf je zeker niet op je honger zitten!

In de Valle de Jerte, spelen kersen de hoofdrol: naast de kersen die geoogst worden vanaf mei tot juli, worden hiervan ook azijn, bier, gin en bonbons gemaakt.

Pimentón de la Vera
Pimentón de la Vera


Iets verder is de Valle de la Vera, waar de peperplantages het landschap bepalen. Hiervan wordt de gekende “pimentón” gemaakt, het gerookt paprikapoeder. Dit wordt zeker niet enkel en alleen gebruikt om de chorizo mee te maken: ook aardappelkroketjes, geitenkaas, ja zelfs macarons worden op smaak gebracht met de “pimentón”.

Chorizo al vino
Chorizo al vino


Overal zie je ook geiten en schapen rondlopen waarvan heerlijke kaas wordt gemaakt: de beroemdste schapenkaas uit Extremadura is wellicht de “Torta de Casar”. Deze kan je met een lepel uitscheppen en het stremsel dat de basis vormt van deze kaas wordt gemaakt van de kardoen, een plant die er goed gedijt.

Paprikarolletjes met geitenkaas
Paprikarolletjes met geitenkaas


Verder staat er op het menu vaak heerlijk mals varkensvlees, niet zomaar van gelijk welk varken, maar van het “Cerdo Iberico”, het Iberisch varkensras. Als je op de kaart “secreto”, “presa” of “pluma” ziet staan, zijn dit versnijdingen van het varken die we hier niet vaak tegenkomen. Het zijn nochtans de beste stukken vol smaak die weinig extra kruiding nodig hebben! En dan hebben we het nog niet gehad over de “jamón”, de rauwe ham, die wegsmelt op je tong.

Uiteraard wordt dit allemaal klaargemaakt met de beste plaatselijke olijfolie en doorgespoeld met heerlijke regionale wijnen die deze streek allemaal te bieden heeft!

Aardappeltortilla met gegrilde groenten, chorizo en zachte geitenkaas
Aardappeltortilla met gegrilde groenten, chorizo en zachte geitenkaas