Er zijn prachtige steden te bezoeken met een rijk verleden zoals Mérida, Plasencia, Cácares en Trujillo. Tegelijkertijd zijn er talrijke natuurparken zoals Monfragüe of Los Barruecos die de moeite waard zijn om te ontdekken. Ook op culinair vlak blijf je zeker niet op je honger zitten!
In de Valle de Jerte, spelen kersen de hoofdrol: naast de kersen die geoogst worden vanaf mei tot juli, worden hiervan ook azijn, bier, gin en bonbons gemaakt.
Iets verder is de Valle de la Vera, waar de peperplantages het landschap bepalen. Hiervan wordt de gekende “pimentón” gemaakt, het gerookt paprikapoeder. Dit wordt zeker niet enkel en alleen gebruikt om de chorizo mee te maken: ook aardappelkroketjes, geitenkaas, ja zelfs macarons worden op smaak gebracht met de “pimentón”.
Overal zie je ook geiten en schapen rondlopen waarvan heerlijke kaas wordt gemaakt: de beroemdste schapenkaas uit Extremadura is wellicht de “Torta de Casar”. Deze kan je met een lepel uitscheppen en het stremsel dat de basis vormt van deze kaas wordt gemaakt van de kardoen, een plant die er goed gedijt.
Verder staat er op het menu vaak heerlijk mals varkensvlees, niet zomaar van gelijk welk varken, maar van het “Cerdo Iberico”, het Iberisch varkensras. Als je op de kaart “secreto”, “presa” of “pluma” ziet staan, zijn dit versnijdingen van het varken die we hier niet vaak tegenkomen. Het zijn nochtans de beste stukken vol smaak die weinig extra kruiding nodig hebben! En dan hebben we het nog niet gehad over de “jamón”, de rauwe ham, die wegsmelt op je tong.
Uiteraard wordt dit allemaal klaargemaakt met de beste plaatselijke olijfolie en doorgespoeld met heerlijke regionale wijnen die deze streek allemaal te bieden heeft!