Ik ben een echte “broodmadam” en maak intussen ook bijna iedere week mijn eigen brood of broodjes. Eerst deed ik dat in een broodbakmachine, nu gewoon in de oven, in alle vormen en smaken: met pitten en zaden, noten en rozijnen, kruiden en specerijen, zoet en hartig, groot en klein, gevlochten…naargelang de gelegenheid: voor bij de soep, voor bij een kaasschotel of de BBQ. Je maakt gewoon wat je zelf wilt en lekker vindt.

Een brood dat ik regelmatig maak is brood gevuld met pesto. Voor bij tapas, pasta, salade of de barbecue. Dit is hét moment om dit brood eens te maken en je huisgenoten te laten meegenieten.

Pesto afbreekbrood
Pesto afbreekbrood


Het ziet er spectaculair uit, en het smaakt geweldig.

Ingrediënten • 500 gram tarwebloem of 250 gram bloem en 250 gram meel (= volkoren)

 • 9 gram zout

 • 8 gram instant gist

 • 300 gram water

 • 20 gram olijfolie

 • groene (of rode) pesto 

 • eventueel nog wat extra gemalen parmezaan of mozzarella, …


Bereiding 1. Doe de bloem, gist en zout in een kom. Voeg het water en de olie toe en kneed in een standmixer (type Kitchenaid) in ca. 8 á 9 minuten tot een glad en soepel deeg dat van de wanden los laat. Met de hand kneden kan natuurlijk ook, dit duurt alleen wat langer. Het deeg is goed als je er een “vliesje“ van kunt trekken tussen je vingers. Hiervoor neem je een klein stukje deeg en rek je het voorzichtig al draaiend verder uit. Als het nog te snel breekt, moet je nog even verder kneden. 1. Maak een bol van het deeg als het klaar is en laat het ongeveer 70 minuten rijzen in een licht ingevette kom. Dek de kom af met een plastiek of vochtige handdoek en zet de kom op een warme, tochtvrije plek. Dit is de eerste rijs. 1. Stort het deeg dan op je werkblad en duwof rol het met een deegrol plat tot een rechthoekige lap van ca. 54 à 60 x 20 cm. Smeer de pesto gelijkmatig in een dun laagje over het deeg. Strooi als je dit wenst ook nog een beetje mozzarella erover, of parmezaan. Laat de rand wel vrij. Rol de lap deeg over de lange kant op. Je kan het brood in een springvorm bakken of gewoon op de bakplaat met een bakmatje of bakpapier. Neem indien je een springvorm gebruikt zeker een vorm met een diameter van 26 cm en vet deze in met een beetje bakspray. 1. Snij van het deeg rolletjes van 3 cm. Verdeel de rolletjes gelijkmatig over de springvorm met 1 van de snijvlakken naar boven. Heb je er teveel, dan kan je ze apart afbakken of met een stuk of 3 in een minispringvorm doen. Je kan ze ook in een cirkel gewoon op een bakplaat leggen. 1. Laat een half uur tot 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije liefst vochtige plaats. Dit is de tweede rijs. 1. Verwarm ondertussen de oven voor op 190°C. Zet ook een metalen bakje op de bodem van je oven. Als het brooddeeg voldoende is gerezen mag het in de oven. Giet wat water in het metalen bakje dat je in de oven hebt gezet, dit zorgt voor stoom. Bak ongeveer 25 -30 minuten. 1. Het brood is klaar als je erop klopt en het hol klinkt. Als je een keukenthermometer hebt, kan je de “kerntemperatuur” meten: dit moet minstens 90°C zijn, dan weet je dat het brood gaar is. Laat brood steeds afkoelen op een rooster zodat ook de bodem krokant blijft.


Zo en nu maar genieten!