Ik zou het liefst op of in alles gerookt paprikapoeder willen doen: gebakken aardappelen, omelet, gehakt, tomatensaus… en dus ook op popcorn, al vind ik het in het Spaans leuker klinken: “palomitas”. Een kleine verslaving dus.

Palomitas, Spaanse popcorn met Pimentón de la Vera
Palomitas, Spaanse popcorn met Pimentón de la Vera


In mijn keuken heb ik dan ook een kleine collectie van deze leuke doosjes van verschillende bedrijfjes en merken die dit poeder maken. La Chinata is wellicht het meest gekende merk maar zeker niet het enige: La Dalia, Las Hermanas, …

Door het telen van verschillende soorten chilipepertjes, bestaat de pimentón de la Vera in 3 variëteiten: Dulce, dit betekent letterlijk zoet, maar hier is mild een betere omschrijving en is ook meteen de meest gebruikte soort. Agridulce is meer het traditionele paprikapoeder en als laatste nog de Picante (pittig).

De La Vera vallei ligt in Extremadura in het westen van Spanje, waar de pepertjes worden gerookt en de typische smaakt geeft, dit in tegenstelling met de pepertjes uit Murcia die in de zon en warme lucht worden gedroogd. Uiteraard kent iedereen de smaakt die zo typisch is aan de chorizo worst of paella, maar je kan dus veel meer doen met pimentón.

Pimentón de la Vera
Pimentón de la Vera


Probeer alvast zeker eens deze popcorn, en maak je eigen mix: dulce, agridulce of picante. Een recept kan je dit bezwaarlijk noemen, maar het is een heerlijk alternatief voor chips.

Ingrediënten  • Maïs voor popcorn

  • Een paar eetlepels plantaardige olie: vb arachideolie

  • Pimentón (picante, dulce, ...)

  • Eventueel nog selderijzout, andere smaakmakers naar smaak


Bereiding


1. Neem een pot dit voldoende groot/hoog is voor de hoeveelheid popcorn die je wil maken. Verwarm hierin in een dun laagje olie.

2. Doe de maïs erbij, niet te veel, en doe het deksel op de pot. En dan wachten!

3. Zodra het begint te poffen, mag het vuur wat minder en schud je af en toe met de pot zodat de popcorn niet aanbrandt. Als je niet meer hoort, kan je het deksel openen, en de "palomitas" bestrooien met het paprikapoeder en zout.

Palomitas met pimentón de la Vera

Tip  • Gebruik je enkel zout, dan zou je het zout ook al ineens bij de olie kunnen doen.

  • Zelf doe ik het liefst de smaakmaker er nadien bij, zo kan ik ineens verschillende soorten maken.