‘Agua de Valencia’ is een populaire Spaanse cocktail. Wellicht minder gekend dan de Sangria of Tinto de Verano, maar daar komt vanaf nu zeker verandering in.
Het drankje werd voor de eerste keer in 1959 gemaakt in café Madrid in Valencia door Constante Gil. Dit wordt althans zo vermeld in het boek “Valencia noche” van Maria Angeles Arazo. Pas in de jaren ‘70 werd het populair bij het grote publiek.
Letterlijk vertaald betekent het ‘Valenciaans water’, maar diegene die een alcoholvrije cocktail verwachten, komen bedrogen uit! Buiten de eventuele ijsblokjes zit er allesbehalve water in!
Tegenwoordig kan je het kant-en-klaar ook in flessen kopen maar je maakt het eenvoudig zelf! De keuze van de cava is zeer persoonlijk: brut, semi-seco , afhankelijk of je het drankje liever wat zoet of droog hebt.
Als je Valenciaanse sinaasappelen kan kopen, hou je dan vooral niet in. Deze hebben een hele goede smaak en bevatten ook veel sap. Maar eender welke soort kan worden gebruikt.
Ingrediënten:
- Fles cava 70cl
- 250 ml vers geperst sinaasappelsap
- 100 ml gin
- 100 ml wodka
- eventueel nog extra suiker naar smaak
Bereiding:
- Giet het vers geperst sinaasappelsap in een karaf.
- Voeg de suiker toe als je die wil gebruiken.
- Voeg de cava toe, vervolgens de wodka en gin.
- Roer nog eens goed en zet koel weg.
- Doe er eventueel voor het serveren nog extra ijsblokjes in.
- Serveer in cocktailglazen of champagneglazen met een schijfje sinaasappel.