Na een werkweek trakteer ik mezelf in het weekend graag op een aperitief. Daar dienen weekends toch voor? Ik hou echter zowel van cava als van gin. Omdat ik soms niet kan kiezen is dit het ideale compromis, want in dit drankje zit zowel gin als cava. En om ons een beetje minder schuldig te voelen, ook wat vitamientjes van het vers sinaasappelsap.

agua de valencia
Agua de Valencia


Agua de Valencia’ is een populaire Spaanse cocktail. Wellicht minder gekend dan de Sangria of Tinto de Verano, maar daar komt vanaf nu zeker verandering in.

Het drankje werd voor de eerste keer in 1959 gemaakt in café Madrid in Valencia door Constante Gil. Dit wordt althans zo vermeld in het boek “Valencia noche” van Maria Angeles Arazo. Pas in de jaren ‘70 werd het populair bij het grote publiek.

Letterlijk vertaald betekent het ‘Valenciaans water’, maar diegene die een alcoholvrije cocktail verwachten, komen bedrogen uit! Buiten de eventuele ijsblokjes zit er allesbehalve water in!

Tegenwoordig kan je het kant-en-klaar ook in flessen kopen maar je maakt het eenvoudig zelf! De keuze van de cava is zeer persoonlijk: brut, semi-seco , afhankelijk of je het drankje liever wat zoet of droog hebt.

Als je Valenciaanse sinaasappelen kan kopen, hou je dan vooral niet in. Deze hebben een hele goede smaak en bevatten ook veel sap. Maar eender welke soort kan worden gebruikt.

agua de valencia

Ingrediënten: • Fles cava 70cl

 • 250 ml vers geperst sinaasappelsap

 • 100 ml gin

 • 100 ml wodka

 • eventueel nog extra suiker naar smaak


Bereiding: 1. Giet het vers geperst sinaasappelsap in een karaf.

 2. Voeg de suiker toe als je die wil gebruiken.

 3. Voeg de cava toe, vervolgens de wodka en gin.

 4. Roer nog eens goed en zet koel weg.

 5. Doe er eventueel voor het serveren nog extra ijsblokjes in.

 6. Serveer in cocktailglazen of champagneglazen met een schijfje sinaasappel.