Havervlokken, onze grootouders aten ze al als powerontbijt in de vorm van een heerlijk dampend kommetje havermoutpap. Haver is terug van (nooit) weggeweest en we zijn er creatiever mee dan ooit. Uiteraard smaakt havermoutpap altijd, maar er zijn nu ook ‘overnight oats’, havermoutpannenkoeken en de nieuwste trend, mede bekend geworden via TikTok: baked oats!

Baked oats, dat zijn fijngemalen havervlokken, in combinatie met banaan, ei, een zoetstof naar keuze, een snufje zout en bakpoeder. Mix en bak in de oven, en je het lijkt net of je cake eet voor ontbijt, maar dan in een gezonde versie. Hoe goed is dat? En het extra leuke nieuws is dat je allerlei lekkere ingrediënten en toppings kan toevoegen. Denk aan pindakaas, bessen, geraspte wortel, specerijen zoals kaneel of kardamom, chocoladedruppels, nootjes,… noem maar op! Baked oats zijn het lekkerste als je ze warm-lauw opeet, maar afgekoeld kan ook prima, voor een ontbijt ‘on the go’. Je kan ze maken in handige éénpersoonsporties in ramequins of een muffinvorm, of een grote portie maken voor het hele gezin in een ovenschaal.

Baked oats met pindakaas en blauwe bessen
Baked oats met pindakaas en blauwe bessen

Enkele van onze favoriete combinaties:

  • Pindakaas en blauwe bessen (ontdek hier ons recept)
  • Schijfjes banaan en chocoladedruppels
  • Stukjes appel, kaneel en amandelschilfers
  • Geraspte wortel en kardamom

Meng door het beslag, giet in schaaltjes en bak 20-25 minuutjes en je hebt een heerlijk ontbijt! Het beslag kan je uiteraard ook de avond voordien maken. Dan hoef je je ontbijt enkel nog in de oven te schuiven ’s ochtends, lekker handig!

Over haver zelf vertellen we je graag ook nog wat! Er zijn namelijk verschillende soorten te onderscheiden. Haver behoort tot de familie van de grassen. Het is een kleinkorrelig graangewas, net als rijst, tarwe en rogge. In de supermarkt vind je haver meestal in de vorm van havervlokken: dat zijn gepelde haverkorrels die worden gestoomd en dan geplet. Havermout is ook nog eens grof gemalen, daardoor kan je snel havermoutpap maken. Tenslotte heb je ook havermeel, dat zijn havervlokken die fijngemalen zijn. Het is die laatste die we nodig hebben voor ‘baked oats’, maar je kan het ook heel gemakkelijk zelf maken door havervlokken fijn te malen in een blender. Tenslotte is het fijn om te weten dat haver heel wat gezondheidsvoordelen heeft. Havermout is rijk aan vitamine B1, magnesium, fosfor en bevat veel vezels en eiwitten!

Op zoek naar nog meer ontbijtinspiratie met haver(mout)? Ontdek onze recepten:

Havermout met blauwe bessen en banaan

Havermout met blauwe bessen en banaan
Een van onze favoriete ontbijten: warme havermout met de heerlijke combinatie van blauwe bessen, walnoten en banaan. Een kommetje waar je even op voortkan! Bekijk recept

Havermoutpannenkoeken

Havermoutpannenkoeken
Havermoutpannenkoeken zijn een gezonde versie van de gewone en heerlijk als ontbijt. Serveer ze met verse vijgen in de herfst of met ander seizoensfruit. Bekijk recept

Havermout wafels

Havermout wafels
Een gezonde wafel, op basis van havermout en met lekker vers fruit bij. Ideaal als ontbijt, voor een energieke start van de dag! Bekijk recept

Ontbijtkom vol granen, zaden, peer en granaatappel

Ontbijtkom vol granen, zaden, peer en granaatappel
Voor een echte kickstart van de dag, moet je deze ontbijtkom vol granen, zaden en peer en granaatappel proberen. Alle voedingstoffen voor een energieke start! Bekijk recept

Mueslirepen met pindakaas, amandelen en chocolade

Mueslirepen met pindakaas, amandelen en chocolade
Zelfgemaakte mueslirepen met pindakaas, amandelen en chocolade zijn het perfecte tussendoortje. Na het opstijven van de koek, snij je deze in repen die perfect passen in de vakjes van je lunchbox. Bekijk recept

Overnight oats met blauwe bessen en kokos

Overnight oats met blauwe bessen en kokos
Overnight oats zijn havervlokken die je de avond voordien klaarmaakt. Bij het opstaan heb je een kant-en-klaar en vooral supergezond ontbijt! Bekijk recept