Heb je al eens kimchi gegeten? Het is gefermenteerde kool (of andere groenten) uit Zuid-Korea. De hoofdingrediënten zijn Chinese kool en andere groenten, zoals radijs en knoflook, die worden gemengd met zout, Koreaanse rode peper (gochugaru), vissaus en eventueel extra kruiden en specerijen naar smaak. Vervolgens wordt het mengsel enkele dagen gefermenteerd om zijn karakteristieke smaak te ontwikkelen. Wist je dat Zuid-Koreanen vaak een aparte koelkast in huis hebben voor hun gefermenteerde kool? 

Foto credits: Portugese Gravity

Goed voor de gezondheid?


Kimchi, dat mag je nu eens echt een 'superfood' noemen! Ten eerste is het een rijke bron van vitamines, mineralen en antioxidanten, zoals vitamine C, vitamine K, kalium en bèta-caroteen. Deze voedingsstoffen helpen het immuunsysteem te versterken en het lichaam te beschermen tegen ziekten. Het fermentatieproces bevordert ook de groei van probiotica, gunstige bacteriën die gunstig zijn voor de darmgezondheid. Bovendien is het laag in calorieën, schep er dus gerust een grote portie van op! En tenslotte is het ook een goede bron van vezels, die de verzadiging bevorderen.

Kimchi combineren


Naast de voordelen voor de gezondheid is de gefermenteerde kool ook gewoon heerlijk! Het heeft een pittige en hartige smaak die goed samengaat met rijst, noedels en andere (Aziatische) gerechten. Je kan het op verschillende manieren eten, zoals in wokgerechten, als bijgerecht (bancan) of gewoon als verrassend tussendoortje.

DIY kimchi


Zelf kimchi maken, dat is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk! Dat legden we hier al eens uit. Er bestaan trouwens ook shortcuts, om een snelle pekel te maken. Dan heb je natuurlijk minder de gezondheidsvoordelen van de fermentatie, maar lekker is het sowieso! Inspiratie daarvoor vind je o.a. in onderstaande recepten. Deze week vind je trouwens een verrassend gerechtje met snelle kimchi in de maaltijdbox van onze vrienden van Foodbag!


Zelf kimchi maken


Kimchi
Maak zelf eens gefermenteerde kool uit Korea. Echt superfood! Heel gezond en overheerlijk en pittig bij Aziatische gerechten. Bekijk recept



Koreaanse zalm met snelle kimchi en rijst


Koreaanse zalm met snelle kimchi en rijst
Normaal gezien is fermenteren een werk van lange adem, maar met ons cheat-recept zet je deze Koreaanse delicatesse in geen tijd op tafel. Zin in? Bestel dit gerecht nu bij Foodbag.be!



Gebakken kimchirijst met tofu met Chinese kool, wortelen en 'mavocado'


Gebakken kimchi-rijst met tofu met Chinese kool, wortelen en 'mavocado'
Friszuur, pittig en een beetje zout: dat is de smaak van kimchi. Het is de verzamelnaam voor gefermenteerde kool. Wist je dat kimchi het nationale gerecht is van Zuid-Korea en op de Unesco immaterieel Cultureel Erfgoedlijst staat? We maken een snelle versie, samen met 'mavocado', dat is een sausje van geplette avocado, kan je vervangen door zelf een avocado te pletten en zout en limoensap toe te voegen. Bekijk recept



Gebakken rijst met runderreepjes, snelle kimchi van rammenas en spiegelei


Gebakken rijst met runderreepjes, snelle kimchi van rammenas en spiegelei
Wil je kennismaken met de Koreaanse keuken? Dan is dit receptje een heerlijke introductie! Gebakken rijst met runderreepjes, een spiegeleitjes en snelle homemade kimchi van rammenas. Dit moet je proeven! Bekijk recept



Kimchi fried rice


Kimchi fried rice
Heb je een potje gefermenteerde kool en wat gekookte rijst in de koelkast staan? Dan maak je dit recept klaar in 15 minuutjes! Bekijk recept



Kimchi udon noedels


Kimchi udon noedels
Op zoek naar een echt smaakbommetje? Maak eens deze kimchi udon noedels! Echt een zalig umami-bommetje met gefermenteerde kool, gochujang, boter én een eidooier. Mengen en genieten maar! Bekijk recept