Gebakken kimchi-rijst met tofu met Chinese kool, wortelen en 'mavocado'

35 MIN
2 personen
Gebakken kimchi-rijst met tofu met Chinese kool, wortelen en 'mavocado'

Friszuur, pittig en een beetje zout: dat is de smaak van kimchi. Kimchi is de verzamelnaam voor gefermenteerde kool. Wist je dat kimchi het nationale gerecht is van Zuid-Korea en op de Unesco immaterieel Cultureel Erfgoedlijst staat? We maken een snelle versie, samen met 'mavocado', dat is een sausje van geplette avocado, kan je vervangen door zelf een avocado te pletten en zout en limoensap toe te voegen.

Ingrediënten

  • 1 Chinese kool
  • 125 gr volkoren rijst
  • 200 gr tofu
  • 20 gr verse gember
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el srirachasaus
  • 2 wortelen
  • 1 kl vijfkruidenpoeder
  • 90 ml mavocado (geplette avocado)
  • olie
  • 3 el witte wijnazijn
  • 2 kl suiker
  • 1 kl paprikapoeder
  • 1 kl zout
  • zwarte peper

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Snijd de Chinese kool in repen en schep in een ruime kom. Kneed goed met je handen met het zout. Zet even opzij.
  2. Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking. Spoel daarna af onder koud water en laat goed uitlekken.
  3. Snijd de tofu in hapklare blokjes.
  4. Snelle kimchi: rasp 0,5 kl gember per persoon en pers de knoflook. Schep de gember, knoflook, witte wijnazijn, sriracha en suiker in een kom en meng goed. Snijd de wortel julienne. Spoel de Chinese kool goed af onder koud water, laat even uitlekken en schep dan samen met de wortel in de kom met de kruiding. Meng goed met een lepel en laat even staan staan (zie tip).
  5. Verhit een flinke scheut olie in een pan en bak de tofublokjes zo’n 3-4 min. Kruid daarna met het vijfkruidenpoeder en paprikapoeder. Schep goed om met een houten lepel. Zet een deksel op de pan en houd warm.
  6. Verhit een flinke scheut olie in een andere pan en bak de rijst zo’n 2-3 min. Schep enkele eetlepels kimchi erbij en laat meebakken. Breng op smaak met zout en zwarte peper.
  7. Serveer de kimchi-rijst met de gebakken tofu en de rest van de kimchi. Werk af met de mavocado. Smakelijk!
  8. TIP: Heb je nog wat overschot van de kimchi? Bewaar nog een week in een afgesloten pot in de koelkast.