Je leest het bijna wekelijks in de media: xxx ton voedsel wordt jaarlijks verspild! Zo jammer toch? Met enkele handige tricks kan je namelijk voorkomen dat je voedsel moet weggooien. Dit zijn onze vuistregels.

1. Maak een weekmenu


Het is een cliché maar wie een weekmenu samenstelt, zorgt ook voor een gestructureerd boodschappenlijstje. Hierdoor ga je automatisch minder overbodige dingen kopen in de supermarkt én gooi je dus ook minder weg. Winkel voor vier dagen want er is altijd wel een dag waarop je onverwacht je dinerplannen wijzigt. Onze 15gram Foodbox helpt je uiteraard ook al een heel eind op weg: daarbij krijg je alle ingrediënten en recepten voor 3 zelf gekozen gerechten thuis geleverd, zo gemakkelijk! 

Probeer nu de 15gram Foodbox met 10 euro korting!
Probeer nu de 15gram Foodbox met 10 euro korting!

2. Oud brood


We eten dagelijks onze boterham maar helaas blijft brood niet zo lang houdbaar. Gooi dat oude harde brood niet weg maar maak er van allerlei lekkers mee. Bekijk onze beste tips voor de verwerking van oud brood.

Maak eens bruschetta van oud brood, heerlijk!
Maak eens bruschetta van oud brood, heerlijk!

3. Bouillon en fond


De beste bouillon of fond maak je eigenlijk van dingen die je anders zou weggooien. Gebruik die visgraten en garnalenpellen voor een lekkere visbouillon. Maak een lekkere fond van (runds-)karkassen en groentenafval of voeg een stukje zwoerd toe aan je soep. Ook een restje korst van Parmezaan is heerlijk om een saus mee op smaak te brengen. Extra tip: hou alle restjes bij in een zakje in de diepvries. Is je zakje vol? Dan kan je een bouillon trekken!

4. In de schil


Vaak gooien we de schil van groente of fruit weg maar dat is niet nodig. De schil bevat bovendien de meeste vitamines. Een ongeschilde appel geeft daarbij nog een mooie kleur aan je salade of gebak. Ook (zoete) aardappelen of wortelen kunnen perfect met de schil gegeten worden.

Zoete aardappelen in de schil
Zoete aardappelen in de schil

5. Inmaken en invriezen


Heb je toch teveel gekocht of klaargemaakt? Dan zijn weckpotten en de diepvriezer je beste vriend. Verwerk groenten tot saus en maak confituur van overrijp fruit, of ga aan het pekelen en fermenteren. In weckpotten kan je je verwerkte restjes zo weken tot zelfs maanden bewaren. Liever snel? Vries overrijp fruit in in porties en maak er bij gelegenheid smoothies van. Versnijd groenten en verpak ze in aparte porties. Ideaal voor de soep, saus of wokgerechten.

Pekelen in weckpotten
Pekelen in weckpotten