Zelf inmaken en wecken is weer helemaal in. Ook zelf groenten pekelen en bewaren in mooie decoratieve glazen bokalen of jars is hip en trendy. Hou dat laatste beetje van de zomer vast en bewaar al dat lekkers voor later: fris-zure komkommer, kleurrijke roze radijsjes, rode bietjes of zelfs gepekelde gember. Eens je het een keertje geprobeerd hebt, ben je niet meer te stoppen!

pekelen voor dummies

Om groenten te pekelen heb je in principe eigenlijk alleen water, azijn en zout nodig. Natuurlijk kan je zelf smaken toevoegen naar keuze en je eigen recept ontwikkelen. Voeg bijvoorbeeld eens wat fijngehakte chilipeper toe voor een pittige toets.

Eigenlijk heb je twee soorten technieken. Voor de ene heb je wat ervaring en geduld nodig maar dat zorgt ook voor een langere bewaartijd van je ‘pickles’. Bij de andere gaat het vooral om een beetje planning maar vooral veel goesting. ‘Quick pickling’ of snel pekelen is een manier om groenten te pekelen en zo snel een extra kick te geven aan je gerecht of salade.

De tips & tricks van het pekelen  1. Zout: belangrijk om te weten is dat niet al het zout hetzelfde is. Gebruik pekelzout of zout zonder jodium. Zeezout is bijvoorbeeld ook niet geschikt omdat het te veel mineralen bevat.

  2. Pekel: de pekel is eigenlijk het zuur dat smaak geeft aan je groenten. Meestal wordt hier azijn voor gebruikt. De azijn zorgt ervoor dat de bacteriën gedood worden en het voorkomt zo het voedselbederf. Experimenteer met verschillende soorten azijn en proef wat jij het lekkerste vindt (bv. appelazijn, witte wijnazijn,…).

  3. Kruiden: bij je eigen gepekelde groenten hoort ook een eigen kruidenmix. Zwarte peperkorrels, mosterdzaadjes, laurier, korianderzaadjes, komijn, chili en venkelzaadjes doen het goed in huisgemaakte pickles.

  4. Groeten of fruit: als hoofdingrediënt kan je kiezen voor allerlei groenten, fruit of zelfs een combinatie van beiden.

  5. Pekelen maar: eigenlijk gaat het er dan enkel om om het zout de pekel en de kruiden goed te mengen en er nadien je groenten of fruit bij te doen. Laat het geheel zo’n 4 uur trekken in de koelkast en serveer het ijskoud als bijgerecht of in een lekkere salade.


Heb je er zin in? Probeer onze snelle pekelrecepten!