Mugcakes, al van gehoord? Het zijn kleine, individuele cakejes die je in minder dan 5 minuten in mekaar ‘flanst’ in een koffiemok en heel snel afbakt in de microgolfoven. Het kan niet anders dan dat dat uit Amerika komt! Het klinkt dus niet al te culinair, maar eens je het wat onder de knie hebt, kan je heerlijk snelle verwennerijtjes in mekaar toveren, gewoon voor jezelf.

Een lekkere mugcake met frambozen en ricotta
Een lekkere mugcake met frambozen en ricotta


Je kan ze zo gezond of zondig maken als je zelf wilt, en ze zijn ook ideaal als ontbijt! Mijn man die moet nogal vroeg uit de veren, en op een avond was er niets meer in huis als ontbijt voor hem voor de volgende ochtend. Met wat ik nog in de voorraadkast kon vinden, maakte ik een mugcake, en zette die klaar voor hem in de koelkast. De volgende ochtend moest hij die maar anderhalve minuut in de microgolf zetten en klaar was zijn ontbijt, geweldig toch?

Je kan zowat van elke cake-klassieker een mugcake maken, en de recepten zijn zo uitgedacht, dat je enkel een eetlepel en theelepel nodig hebt om af te meten, en een vork om de ingrediënten onder mekaar te roeren. Als er boter moet gesmolten worden, doe je dat ook gewoon in de tas in de microgolfoven. Hier moet je dus echt geen ware keukenprins(es) voor zijn! Wel een tip als je een mugcake eet: laat hem eerst even afkoelen. Warme cake kan nogal zwaar op de maag vallen. Als je opstaat, zet je bijvoorbeeld eerst je mugcake in de microgolfoven, dan spring je onder de douche, en nadien heb je een perfect stevig en lauw ontbijtje, zalig!

Hierbij mijn vijf favoriete mugcake recepten, uitgeprobeerd en goedgekeurd!

1. Mugcake met ricotta en frambozen


Een lekker lichte versie, dankzij de luchtige ricotta. En gebruik best diepvriesframbozen hier, dat is veel goedkoper, en die heb je toch meestal in de diepvries zitten. Mijn ontbijtfavoriet!

2. Limoen-kokos mugcake


Een lekker frisse mugcake met limoen en kokos

Ken je het liedje ‘Put the Lime in the Coconut’ van Harry Nillson? Dat is echt de ideale soundtrack om deze mugcake te maken (het zal ongeveer ook even lang duren als het liedje). Een heerlijk dessertje na bijvoorbeeld een Mexicaanse maaltijd, en je kan er een heerlijk boozy versie van maken, door er wat rum over te sprenkelen.

3. Chocolade-pinda mugcake


Een zoete chocolade-pinda mugcake

Dit is een Snickers-bar in een kopje! Ik gebruik ook altijd pindakaas met stukjes pinda nog in, voor een crunchy effect. Je kan uiteraard zelf ook wat pinda’s fijnhakken en toevoegen. Niet zo into pinda? Je kan de pindakaas ook vervangen door een lepel chocopasta voor een heerlijk chocoladebommetje!

4. Carrot cake mugcake


Een heerlijke carrot cake mugcake

De specerijen in deze mugcake maken het echt lekker. Ik heb meestal ook een zakje geraspte wortelen in mijn koelkast liggen. Niet zozeer om in slaatjes of tussen de boterham te doen, maar om deze mugcake te maken. Het laagje roomkaas met poedersuiker als frosting maakt het af.

5. Chocolate chip mugcake
Ook iets waar ze helemaal vergek op zijn in Amerika, is rauw koekjesdeeg. Een beetje bizar, maar inderdaad wel heel lekker, en uiteraard niet al te gezond. Dan is deze mugcake een mooie middenweg! En kindjes zijn er ook helemaal wild van!

Heb jij al eens een mugcake gemaakt? Wat is jouw favoriete combinatie?