Zweedse balletjes met pastinaakfrietjes en waterkers

30 MIN
2 personen
Zweedse balletjes met pastinaakfrietjes en waterkers

Oh wat zijn we fan van de typische Zweedse gehaktballetjes, of köttbular! En ze zijn het lekkerst als we ze zelf maken... En een leuke verrassing: ze zijn heerlijk met originele pastinaakfrietjes en een frisse waterkerssalade erbij. Benieuwd wat de Zweden van onze versie zullen vinden!

Ingrediënten

  • 2 pastinaken
  • ½ kippenbouillonblokje
  • 10 g dille
  • 30 g gedroogde veenbessen
  • 1 bussel waterkers
  • 300 g gemengd gehakt
  • 2 el paneermeel
  • ½ potje lichte room
  • 2 el plantaardige olie
  • 1 el boter
  • 1 el bloem
  • 1 el mosterd
  • peper en zout

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil de pastinaken en snij ze in frietjes. Bedek een bakplaat met bakpapier en schik hier de pastinaakfrietjes op. Besprenkel met de helft van de plantaardige olie, kruid met peper en zout. Zet 25 minuten in de voorverwarmde oven. Schep halverwege om.
  2. Breng per persoon 100 milliliter water aan de kook en voeg de kippenbouillon toe. Hak de dille fijn. Snij de veenbessen in kleine stukjes. Was de waterkers en laat goed uitlekken.
  3. Doe het gehakt, paneermeel en de helft van de dille in een kom. Kruid met peper en zout en meng goed met je handen en rol balletjes.
  4. Doe de rest van de plantaardige olie in een pan en bak de balletjes in 8 minuten rondom. Schep ze regelmatig om, zodat ze gelijk kleuren. Schep de balletjes uit de pan en hou warm onder aluminiumfolie.
  5. Doe de boter in de pan waarin je de gehaktballetjes gebakken hebt. Laat smelten en voeg dan de bloem toe. Roer goed, totdat de bloem en boter een roux gevormd hebben.
  6. Giet de kippenbouillon erbij en roer met een garde op een laag vuur, totdat je een mooie saus hebt en alle roux is opgelost. Voeg de gehakte veenbessen en de mosterd toe, roer goed. Voeg dan de gehaktballetjes toe en dek de pan af met een deksel. Laat 5 minuten sudderen op een zacht vuur.
  7. Haal de gehaktballetjes van het vuur en roer er de lichte room en de rest van de dille door en kruid met peper en zout. Schep de gehaktballetjes met de saus op borden en serveer met de pastinaakfrietjes en waterkers.

Dit is een recept dat werd ontwikkeld voor onze 15gram Foodbox.
Ontdek hier de recepten die je deze week kan bestellen tot donderdagmiddag 12u.



VOEDINGSWAARDEN

Calorieën 863.19 kcal
Koolhydraten 59.18 g
waarvan suikers 16.08 g
Vet 54.28 g
waarvan verzadigd 22.45 g
Proteïnen 32.57 g
Vezels 9.06 g

Calorieën per portie per persoon.
De getoonde informatie is een schatting op basis van beschikbare informatie van de ingrediënten. Het mag niet worden beschouwd als een vervanging van het advies van een professionele voedingsdeskundige.

Powered by PurplePumpkin