Luikse balletjes met pastinaakpuree en salie

30 MIN
2 personen
Luikse balletjes met pastinaakpuree en salie

Heerlijke herfstige smaken in één van onze favoriete Belgische gerechten: Luikse balletjes! We serveren ze ditmaal met een zalige romige pastinaakpuree en krokant gebakken salie erbij. Topcombinatie!

Ingrediënten

  • 500 g bloemige aardappelen
  • 2 pastinaken
  • 2 sjalotten
  • 300 g gemengd gehakt
  • 1 bio-ei
  • 2 el paneermeel
  • 10 g salie
  • ¼ blikje tomatenpuree
  • 1 cup Luikse siroop
  • ½ runderbouillonblokje
  • 1 el boter
  • 2 el olijfolie
  • 1 el bloem
  • 3 el melk
  • 1 kl wittewijnazijn
  • snufje nootmuskaat
  • peper
  • zout

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Schil de aardappelen en pastinaken en snij ze in gelijke stukjes. Kook samen gaar in 20 minuten in gezouten water.
  2. Snij de sjalotten fijn. Doe het gehakt in een kom. Voeg de helft van de fijngesneden sjalot, het ei (de eieren) en het paneermeel toe. Kruid met peper en zout. Meng goed en vorm er met vochtige handen balletjes van, ongeveer 5 balletjes per persoon.
  3. Pluk de blaadjes van de takjes salie. Verhit de helft van de olijfolie in een grote antikleefpan en bak de blaadjes tot ze krokant worden. Schep met een schuimspaan uit de pan, zodat de olie overblijft.
  4. Voeg de balletjes toe in de pan en bak ze rondom gedurende 5 minuten. Schep de balletjes uit de pan en bewaar ze onder aluminiumfolie.
  5. Verhit de rest van de olijfolie in de pan en voeg de rest van de sjalot toe. Stoof glazig in 2 minuten en strooi er dan de bloem over. Laat kort bakken en voeg de aangegeven hoeveelheid tomatenpuree, wittewijnazijn en Luikse siroop toe. Schenk er per persoon 100 milliliter water bij. Verkruimel er de aangegeven hoeveelheid runderbouillon over. Meng goed en laat even indikken. Kruid met peper en zout.
  6. Voeg de gehaktballetjes toe aan de saus, zet een deksel op de pan en laat 10 minuten verdergaren. Roer af en toe om.
  7. Giet de aardappelen en pastinaak af en stamp ze fijn. Voeg de boter, de melk, nootmuskaat, peper en zout toe. Meng goed.
  8. Serveer de pastinaakpuree met de Luikse balletjes en de krokant gebakken salie.


VOEDINGSWAARDEN

Calorieën 973.81 kcal
Koolhydraten 99.6 g
waarvan suikers 11.66 g
Vet 44.55 g
waarvan verzadigd 15.2 g
Proteïnen 38.99 g
Vezels 14.97 g

Calorieën per portie per persoon.
De getoonde informatie is een schatting op basis van beschikbare informatie van de ingrediënten. Het mag niet worden beschouwd als een vervanging van het advies van een professionele voedingsdeskundige.

Powered by PurplePumpkin