Ovenschotel met pastinaak, gehakt, peer en snijbiet

35 MIN
2 personen
Ovenschotel met pastinaak, gehakt, peer en snijbiet

Hallo herfst. We bundelen ons favoriete seizoen in één ovenschotel. Gebakken gehakt met kleurrijke snijbiet (of warmoes), fluweelzachte pastinaakpuree, dunne plakjes peer en een krokant laagje amandelschilfers. Perfect!

Ingrediënten

  • 1 pastinaak
  • 500 gr bloemige aardappelen
  • 300 gr rund-varkensgehakt
  • 300 gr snijbiet (warmoes)
  • 1 peer
  • 15 gr amandelschilfers
  • 100 gr zure room
  • olijfolie
  • 1 blaadje laurier
  • boter
  • snuifje nootmuskaat
  • zwarte peper en zout

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de pastinaak en aardappelen in stukken van zo’n 3 cm (schillen hoeft niet).
  2. Verhit een scheutje olijfolie in een kookpot op middelhoog vuur en stoof de pastinaak samen met de laurier kort aan. Voeg de aardappelblokjes toe en roerbak 1-2 min. Zet het geheel vervolgens net onder water met een snuif zout. Kook zo’n 15-20 min., tot de aardappelen en pastinaak mooi gaar zijn.
  3. Snijd de snijbiet in stukken van 3 cm. Verhit een klontje boter in een pan op middelhoog vuur en bak het gehakt rul door het met een vork in stukken te prakken. Voeg de snijbiet toe en roer om tot die geslonken is. Kruid met zout en zwarte peper.
  4. Snijd de peer in dunne plakjes.
  5. Giet de aardappelen en pastinaak af en stamp met een klontje boter tot een smeuïge puree (zie tip). Kruid met de nootmuskaat, zout en zwarte peper.
  6. Schep de snijbiet en het gehakt in een ovenschaal, schep er vervolgens de pastinaakpuree bovenop. Schik er de plakjes peer op, besprenkel met olijfolie en werk af met de amandelschilfers. Schuif zo'n 12-15 min. in de oven, tot de peer gaar is.
  7. Haal de ovenschotel uit de oven en serveer met een toefje zure room. Smakelijk!
  8. TIP: Je kan er ook voor kiezen om wat van de zure room onder de puree te mengen i.p.v. deze er koud bij te serveren.