We hebben nog een heerlijke lekkernij voor Sinterklaas voor jullie in petto! Een originele speculaasvlecht... Dat is een brood geïnspireerd op de typische Zweedse kaneelbroodjes, in een originele vorm en ter gelegenheid van de komst van de Sint, gevuld met een zalige speculaasmengeling.

Speculaasvlecht
Speculaasvlecht


Is het geen plaatje? En we beloven het je: overheerlijk! Toen we hem klaarmaakten op onze redactie, was hij in een mum van tijd op! Het is wel wat werk geweest om het recept op punt te stellen. Eerst probeerden we het met bladerdeeg, lekker gemakkelijk, maar dat lukte helaas niet: de buitenkant was mooi krokant, maar vanbinnen was de vlecht nog helemaal niet gaar. Jammer, soms werkt een gemakkelijke shortcut nu eenmaal niet... Maar niet getreurd, met dit recept gaat het ook heel gemakkelijk. Het deeg moet 1x een uurtje rijzen, maar veel meer is er niet aan...

De vorm ziet er heel indrukwekkend uit, maar gelukkig valt het heel goed mee om dit broodje te maken (maar dat hoef jij niet aan je gasten te verklappen ;-)). We maakten speciaal een stap-voor-stap foto-overzicht. Veel bak- en smulplezier!

  1. Maak het deeg en de speculaasvulling. Het recept daarvoor vind je hier. Rol het deeg uit tot een dunne plak van ongeveer 30 x 20 cm. Verdeel de speculaasvulling over deze plak, maar hou een ruime eetlepel over.


Speculaasvlecht1

  1. Rol de plak op. Snij hem doormidden, maar laat het einde aan elkaar zitten.


Speculaasvlecht2

  1. Draai de twee zijden vervolgens om elkaar heen.


Speculaasvlecht3

  1. Maak er een rondje van. Smeer de rest van de speculaasvulling over het vlechtbrood heen. Bak het vlechtbrood in 25 minuten gaar in een voorverwarmde oven van 200 °C.


Speculaasvlecht4

Op zoek naar nog meer Sint-inspiratie? Ontdek zeker deze originele creaties!


Bron