Bij 15gram houden we van Belgische klassiekers, maar evengoed van wereldkeuken, vooral als er leuke verhalen aan vasthangen. Zo zetten we deze week lamskoteletten met chimichurri en aardappelblokjes op het 15gram Foodbox menu. En waar chimichurri vandaan komt? Dan moet je gaan zoeken in het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika...

Het is een mooi verhaal, maar hoogstwaarschijnlijk niet waar. De Ier 'Jimmy McCurry', een 19de eeuwse voorvechter van de Argentijnse onafhankelijkheid, maakte een saus op basis van peterselie, knoflook, chili, oregano, limoensap, olie en azijn. De lokale bevolking, die zijn naam moeilijk kan uitspreken, doopte deze heerlijke saus 'chimichurri'.

Waarschijnlijker is dat de benaming komt van het Baskische 'tximitxurri' wat zoveel betekent als 'een mengeling van verschillende zaken in geen bepaalde volgorde'. In de 19de eeuw was er een grote Baskische aanwezigheid in Argentinië, waar dit lekker sausje vandaan komt.

Veel belangrijker is deze frisse groene saus de perfecte metgezel is van de Argentijnse trots, gebarbecued rundvlees, ook wel gekend als sado. Maar ook bij een lekker stukje stevig lamsvlees, houdt chimichurri goed stand! Wil je het zelf eens testen? Laat alle ingrediënten voor dit heerlijke gerecht thuis leveren: bestel deze week de 15gram Foodbox.

Lamskoteletten met chimichurri en aardappelblokjes
Lamskoteletten met chimichurri en aardappelblokjes


Of thuis eens op een traditionelere manier klaarmaken? Ontdek dit heerlijke recept voor entrecôte met chimichurri op 15gram!

Entrecôte met chimichurri
Entrecôte met chimichurri