Eén van mijn favoriete momenten in het jaar, is als je de eerste asperges in de rekken kan vinden. Asperges, dát zijn lentekriebels voor mij. Maar het is natuurlijk nog winter...

Om deze donkere periode te overbruggen, ben ik al graag eens creatief in de keuken. Sowieso passeren er veel pikante, Oosterse curries de revue. Die doen me wegdromen naar tropische oorden en van al die chilipepers krijg ik het ook nog eens warm vanbinnen. Maar soms moet je het ook niet te ver zoeken. Want eigenlijk, als je er bij nadenkt, lijkt een schorseneer verdomd hard op een asperge! En plots gaat er een hele wereld aan mogelijkheden open, want in elk aspergerecept kan je de asperges simpelweg vervangen door schorseneren.

En dan moet de Belgische oerklassieker, asperges op Vlaamse wijze, er eerst aan geloven! Ik volgde het traditioneel recept, maar verving de asperges simpelweg door schorseneren. Eenvoudig, maar eigenlijk minstens even lekker!

Schorseneren zijn rijk aan vezels en een goede bron van ijzer. Ook kalium, fosfor, calcium en magnesium zijn in behoorlijke mate aanwezig. Daarmee is deze wintergroente een perfecte leverancier van 'duurzame' energie voor ons lichaam.

Kortom, een beter medicijn tegen de winterblues bestaat er niet!

Schorseneren op Vlaamse wijze


Schorseneren op Vlaamse wijze
Schorseneren op Vlaamse wijze

Ingrediënten • 500 g schorseneren

 • citroen

 • 4 eieren

 • 180 g boter

 • 1 mespunt nootmuskaat

 • 10 g peterselie, gehakt

 • peper en zout


Bereiding 1. Maak de schorseneren schoon. Borstel de aarde eraf, schil ze met een dunschiller, snij doormidden en leg ze vervolgens in citroenwater zodat ze niet verkleuren.

 2. Breng een pot gezouten water aan de kook en kook de schorseneren gaar in 15-20 minuten.

 3. Kook ondertussen de eieren in 8-10 minuten hard. Spoel af onder koud water en pel de eieren. Plet ze met behulp van een vork fijn.

 4. Smelt de boter en schep er het schuim af. Doe de geklaarde boter, geplette eieren, nootmuskaat en gehakte peterselie in een pannetje en houd even warm op een klein vuurtje. Kruid bij met peper en zout.

 5. Leg de schorseneren op een groot, warm bord en lepel de saus over de uiteinden van de schorseneren.


Save