Als wij het te warm krijgen, dan gaan we ijsjes eten en frisse slaatjes. Lekker natuurlijk, maar als je eens gaat kijken naar de landen waar 35°C in de schaduw dagelijkse kost is, zie je dat ze net heel erg pikant gaan eten (denk India, Thailand, Mexico,...). Bizar toch, bij zo'n heet weer superpikant eten?

Wel nee, eigenlijk niet. Want als je pikant eet, dan gaat je lichaam opwarmen. Gevolg: je begint (nog sneller) te zweten, en dat zorgt dan weer voor verkoeling. Ik heb het zelf getest op reis doorheen Zuid-Oost Azië, en het werkt echt!

Dus de volgende keer dat het kwik boven de 30° gaat, kan je maar best grijpen naar de chilipepers! Hierbij een lijstje met 8 overheerlijke pikante Oosterse curry's. Pas de hoeveelheid currypasta, -poeder of chilipepers die je toevoegt aan naar eigen smaak, want ieders 'pikantheidstolerantie' ligt anders, heb ik al gemerkt als ik voor andere mensen kook (want voor mij persoonlijk geldt: hoe pikanter hoe plezanter!). En nog een extra tip: een curry smaakt overheerlijk met een fris biertje erbij!

Chili chicken


Thaise curry met kip en holy basil


Thaise curry met kip en holy basil

Rode curry met kip en holy basil is een klassiek Thais gerecht. Pikant, lekker romig met de kokosmelk en aromatisch met de heilige basilicum.

Groene curry met kip


Groene curry met kip

Groene curry is de pikantste soort uit de Thaise keuken. Doseer dus naar eigen smaak (en durf!)

Kip tikka massala


Kip tikka masala

Een Indisch geïnspireerd gerecht, dat uitgevonden is in Engeland, waar ze helemaal verzot zijn op de pittige Indische keuken.

Spicy vis en schelpdieren


Kreeft met gele curry


Kreeft met gele curry

Het mag al eens wat sjieker zijn! De kreeft is heerlijk in combinatie met de gele curry.

Tapijtschelpen met rode curry


Tapijtschelpen met rode curry

Deze tapijtschelpen of venusschelpen zijn heerlijk met de rode curry erbij en kokosmelk erbij. Serveer met rijst of noedels en een frisse salade.

Mosselen met rode curry


Mosselen met rode curry

Een Thaise variant op onze klassieke mosselen. De kokosbouillon is heerlijk bij de mosselen.

Snelle viscurry


Snelle viscurry

In a hurry? Maak dan eens een snelle en pittige viscurry!

Pittig & vegetarisch


Groentecurry met kokos en kikkererwten


Groentecurry met kokos en kikkererwten
Groentecurry met kokos en kikkererwten


Ook vegetariërs houden wel eens van een pittig potje!

Pompoencurry met zwarte komijn


Pompoencurry met zwarte komijn

Een heerlijke kruidige vegetarische curry, met pompoen en zwarte komijn of kalonji.

Heb je trouwens wat te veel gemaakt? Neem je heerlijk pittige curry dan mee naar je werk in een tiffin, net zoals de Indiërs dat doen!

Tiffin
Tiffin