Asperges met gebakken patatjes, tomaat en prosciutto uit de oven

35 MIN
2 personen
Asperges met gebakken patatjes, tomaat en prosciutto uit de oven

Er is één ongeschreven kookregel waar we ons élk jaar heilig aan houden. Tijdens het aspergeseizoen zetten we zo vaak mogelijk asperges op het menu. We combineren de witte goudklompjes hier met krokante prosciutto en gegratineerde kaas. Hémels.

Ingrediënten

 • 400 gr vastkokende aardappelen
 • 500 gr witte asperges
 • 2 tomaten
 • 100 gr prosciutto
 • 50 gr geraspte kaas
 • 50 gr baby leaf sla
 • olijfolie
 • boter
 • zwarte peper en zout

Bestel deze producten online

BEREIDING

 1. Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de aardappelen in stukken van 3 cm en zet net onder water met een flinke snuif zout. Kook in 15-20 min. gaar, giet af.
 2. Schil de asperges (zie tip). Houd de asperge voorzichtig vast bij de kop en schil met een dunschiller van boven naar onder. Let op dat je niet te hard drukt, want dan schil je te veel asperge weg en kan die breken. Snijd dan het harde uiteinde van de asperge. Zo kan je gelijk controleren of je zorgvuldig hebt geschild. Schil zo alle asperges.
 3. Leg alle asperges in een ruime kookpot waar ze mooi in passen (een langwerpige pot is ideaal). Zet de asperges onder water met een snuif zout en breng aan de kook. Laat de asperges 2 min. koken en haal de pot dan van het vuur. Laat de asperges nog zo'n 5-10 min. in het water garen tot ze zacht zijn. De gaartijd hangt uiteraard af van de dikte en de hoeveelheid asperges. Controleer of de asperges gaar zijn door er met een mesje in te prikken of proef een stukje voor.
 4. Snijd intussen de tomaat in plakjes.
 5. Schep de asperges uit het water in een ovenschaal. Schik er de plakjes prosciutto op en beleg met de tomaat. Besprenkel met een flinke scheut olijfolie en kruid met zout en zwarte peper. Bestrooi tot slot met de kaas en zet zo'n 5 min. hoog in de oven, tot de kaas mooi gegratineerd is.
 6. Smelt een klontje boter in de pot en bak de aardappel kort aan op middelhoog vuur.
 7. Haal de ovenschaal uit de oven. Serveer met de gebakken aardappelen en sla. Smakelijk!
 8. TIP: Gooi de schillen van de asperges niet weg. Trek er een bouillon van! Laat 15 min. koken op een zacht vuur. Haal de bouillon door een zeef en je hebt de ideale basis voor een lekkere lentesoep!