Lasagne, bruschetta, osso bucco, pasta pesto,... er bestaan zó veel heerlijke Italiaanse klassiekers. Maar vandaag kiezen we er wel een hele bijzonder gerecht uit: vitello tonnato. De combinatie van mals kalfsgebraad met tonijnsaus is niet te versmaden, "surf & turf Italian style"! Waar komt het vandaan, hoe maak je 't klaar en welke lekkere variaties zijn er? We leggen het je allemaal uit!

De herkomst


Vitello tonnato vindt zijn oorsprong in de regio Piemonte, gelegen in het noordwesten van Italië. De historische wortels van dit gerecht gaan terug tot de 19e eeuw. Hoewel er geen exacte datum is vastgesteld voor de creatie van vitello tonnato, wordt aangenomen dat het gerecht populair werd in de adelshuizen van Piemonte. Deze regio was toen een belangrijk centrum voor kunst en cultuur, en de hoge adel stond erom bekend extravagant te dineren met verfijnde gerechten en verrassende combinaties.

De bereiding


Het bereiden van titello tonnato is een nauwgezet proces dat zorgvuldige aandacht vereist voor detail. Hier is een stapsgewijze uitleg van de bereiding:

  1. Kalfsvlees koken: Het begint met het koken van mals kalfsvlees, meestal uit de middenrif- of lende-regio van het kalf, het kalfsgebraad. Het vlees wordt gekookt in een aromatische bouillon met groenten en kruiden, waardoor het zijn sappigheid en smaak behoudt. Onze tip? Een goede beenhouwer heeft geprepareerd kalfsgebraad in huis, laat flinterdunne plakjes afsnijden!

  2. Tonijnsaus bereiden: De tonijnsaus, ook wel "tonnato" genoemd, is het hart van dit gerecht. Voor de saus worden ingrediënten zoals tonijn uit blik, ansjovisfilets, kappertjes, mayonaise, citroensap en olijfolie gemengd tot een gladde en romige saus. Deze saus is de perfecte balans tussen zoutige, umami-tonen van de tonijn en het romige karakter van de mayonaise.

  3. Samenstellen: Het gekookte kalfsvlees wordt in dunne plakjes gesneden en op een schaal gelegd. De tonijnsaus wordt gelijkmatig over de plakjes vlees gegoten, waardoor elk stukje doordrenkt wordt met de smaak van de saus.

  4. Serveren: Het gerecht wordt meestal gekoeld geserveerd, waardoor de smaken kunnen samenkomen en intensiveren. Je kan het dus gerust de dag op voorhand klaarmaken. Het wordt vaak gegarneerd met extra (appel)kappertjes, croutons en verse peterselie.


Variaties 


Al gaat er niets boven de klassieke versie, toch gaan we graag al eens creatief aan de slag met het gerecht! Maak er een elegant hapje van voor een feestelijke gelegenheid, serveer het tussen een krokant ciabattabroodje (maaltijdbox tip van de week!), gebruik één van de elementen om een heerlijke pasta te maken, of serveer een restje tussen toast voor de lunch. Mogelijkheden genoeg, hier gaan we!


Vitello tonnato


Vitello tonnato
Vitello tonnato is een echte klassieker uit Italië! Over de oorsprong zijn de Italianen het zelf niet eens: sommigen zeggen uit Cuneo (in Piëmonte), al eisen de regio's Lombardije, Veneto en Emilia het ook op. Wij zijn ze in ieder geval erg dankbaar voor deze zalige combinatie van plakjes traaggegaard kalfsvlees met tonijnsaus. We voegen croutons toe voor extra crunch. Bekijk recept



Vitello tonato glaasjes


Vitello tonato glaasjes
Vitello tonato is een heerlijke Italiaanse klassieker, vaak als voorgerecht geserveerd, maar het kan dus ook prima als een origineel hapje in een glaasje. Lekker feestelijk! Bekijk recept



"Vitello tonnato" ciabattaburger met varkensmignonette en tomaat



De Italianen wéten wat lekker is. Maar wij ook, dus we geven onze eigen twist aan dit Italiaanse gerecht. We zorgen voor wat extra bite en plaats de reepjes mignonette in een ciabattabroodje. Uiteraard mét tonijnmayo en verse groentjes. Molto bene! Wil je toch proeven? Goed nieuws, want deze topper kan je deze week bestellen bij de 15gram-selectie bij Foodbag!



Spaghetti "tonnato" met champignons en kappertjes


Spaghetti
We zijn dol op een klassieke vitello tonnato. Vooral die saus: hemels. Wat als we dezelfde smaaksensatie proberen evenaren in een pasta? We gingen aan de slag in onze testkeuken en toverden deze romige saus op tafel. Wat denk jij ervan? Bekijk recept



Sandwich pollo tonnato


Sandwich pollo tonnato
Niet enkel kalfsvlees, maar ook gerookte kip is heerlijk met een tonijnsausje. Serveer in een sandwich voor een perfecte smaakvolle lunch! Bekijk recept