De zomer is weer in aantocht wat betekent dat we weer kunnen genieten van heerlijke sappige perziken. Ik vind het heerlijk om hier limonade mee te maken maar ook verwerkt in een cocktail zijn ze super lekker. Een aantal jaren geleden heb ik op een terrasje in Como een heerlijke cocktail gedronken op basis van perzikenmoes en prosecco: de Bellini. Wat een smaakbom was me dat!

Bellini
Bellini


Ook deze cocktail is een creatie van Giuseppe Cipriani - de oprichter van Harry’s Bar in Venetië. Harry’s Bar was de favoriete plek van onder andere Ernest Hemingway, Orson Welles en Charlie Chaplin en is nu beschermd cultureel erfgoed in Venetië.

Niet alleen de Bellini zag hier het licht, maar ook carpaccio werd hier uitgevonden. De Bellini dankt zijn naam aan de kleur roze die de 15e eeuwse Venetiaanse schilder Giovanni Bellini in één van zijn schilderijen gebruikte.

De Bellini was niet alleen een favoriete cocktail in Venetië maar veroverde ook de harten van de New Yorkers in de Amerikaanse vestiging van Cipriani en is nu nog altijd een zeer populaire cocktail.

In het oorspronkelijke recept van de Bellini worden de perziken gemarineerd in prosecco met een klein beetje frambozensap om de cocktail de mooie rozige kleur te geven, aangezien voor het recept witte perziken gebruikt werden.

Voor deze cocktail wordt meestal Prosecco gebruikt, maar je kan ook een niet alcoholische versie maken door spuitwater te gebruiken. Ik voeg dan meestal nog een beetje munt toe voor extra smaak.

De verhouding van perzikpuree tot de drank ligt 1 op 4.

Belangrijk is dat je je Bellini serveert in een gekoeld glas. Ook de perzikenpuree moet goed gekoeld zijn, je kan namelijk geen ijsblokjes toevoegen aan deze cocktail. Gebruik zeker rijpe perziken voor deze cocktail anders zal je Bellini maar weinig smaak hebben.

mango bellini
mango bellini


Ontdek ook nog enkele lekkere variaties, zoals deze mango bellini en een bellini met peer en rozemarijn.