Ik lust heel graag rauwe vis en rauw vlees. Een lekkere steak tartaar of een carpaccio zijn voor mij echte zomerse gerechten. Met de eerste zonnestralen begin ik dan ook al te dromen van heerlijke zomerdinertjes met een mooi bord carpaccio en een lekker glaasje wijn.

De originele carpaccio uit Venetië
De originele carpaccio uit Venetië


Je kan mij geen groter plezier doen. Heerlijk, een lekkere carpaccio met wat fijngesneden truffel en een goede extra vergine olijfolie. Of met rauwe champignons en bladspinazie met een lekkere balsamicovinaigrette, of… Ik kan zo nog wel even doorgaan.

Ik ben een aantal jaren geleden in Harry’s Bar in Venetië geweest, een waar instituut, Ernest Hemingway en Charlie Chaplin kwamen hier graag over de vloer. Hier kende de Bellini cocktail en de carpaccio hun oorsprong. Guiseppe Cipriani, de eigenaar van Harry’s Bar in Venetië, heeft dit gerecht bedacht voor één van zijn vaste klanten: de gravin Mocenigo. Ze moest wegens bloedarmoede rauw rood vlees eten van haar dokter en dus heeft Guiseppe dan maar een heerlijk gerecht met rauw vlees bedacht. Dank u Guiseppe!

Hij noemde dit gerecht carpaccio naar de schilder Vittore Carpaccio van wie op dat ogenblik een tentoonstelling gehouden werd in Venetië en in wiens schilderijen altijd een diepe kleur rood te zien was. Vandaag de dag zijn er veel varianten zoals carpaccio van tonijn, zalm, coquilles en kabeljauw,…

Tot op vandaag kan jij bij Harry’s Bar in Venetië nog altijd de originele carpaccio bestellen. Maar je hoeft niet naar Venetië te gaan om dit te eten. Ik deel graag het recept met jullie:

  • 650 g ossenhaas (vraag aan je slager om deze in fijne plakken te snijden voor carpaccio)

  • zelfgemaakte mayonaise (1 scheutje citroensap, 2 eidooiers, 1 theelepel mosterd en 150 ml druivenpitolie)

  • 1 theelepel vers citroensap

  • 1 of 2 theelepels worcestersaus

  • 2 of 3 eetlepels melk

  • peper en zout


Maak eerst de mayonaise. Meng twee snufjes zout en peper met het citroensap, klop er de eidooiers door, voeg dan de mosterd toe en roer met een garde terwijl je de olie er langzaam bij giet. Meng de mayonaise vervolgens met het citroensap, de worcestersaus en de melk tot een dikke saus. Breng indien nodig op smaak met zout en peper..

Schik de plakken op borden, bestrooi met zout, dek af met plasticfolie en zet in de koelkast (maximaal 2 uur). Garneer net voor het serveren met de saus.

Serveer met een knapperige salade.

Smakelijk!