Net terug van Griekenland en mijn hoofd zit alweer vol kookinspiratie voor de komende maanden! De kwaliteit van het fruit en de groenten in een zuiders land zijn dan ook stukken beter dan bij ons. Het zuiderse klimaat zorgt er immers voor dat het rijpingsproces geoptimaliseerd wordt. De romaanse tomaten die bij ons verkrijgbaar zijn in de supermarkt zijn van smaak niks vergeleken met de grote, sappige zuiderse vleestomaten. Heerlijke nectarines, waar na één enkele beet het sap uit je mond loopt, roepen bij mij nostalgie op naar Griekenland.

Het bezoeken van gezellige winkeltjes en eethuisjes behoort ook steevast tot mijn activiteiten. Zo liep ik binnen in een winkeltje dat regionale en traditionele producten verkocht zoals sponzen, zeep, olijfolie, honing, verse gedroogde kruiden en heerlijke marmelades. Enkel en alleen de geur lokte ons naar binnen. Ik proefde hier een citroenmarmelade en hoewel ik niet meteen super geïnteresseerd ben naar confituur of marmelades, kon deze versie mij toch overtuigen.

Griekse citroenmarmelade
Griekse citroenmarmelade


Ik aarzelde dan ook niet lang en kocht een potje voor thuis. Het was alleen maar te hopen dat deze thuis evengoed smaakte als op vakantie, en ja hoor mijn verwachtingen werden ingelost! Om echter te vermijden dat ik te veel kilo’s terug zou meenemen op het vliegtuig, bleef het maar bij 1 potje. Jammer maar helaas zie ik mijn citroenmarmelade met de dag slinken. Tijd dus om er zelf eentje te maken, dacht ik. Verse citroenmarmelade smaakt niet alleen heerlijk op een stukje brood, het is heel lekker op een krokant toastje met een zachte kaas zoals brie of je kan hem zelfs gebruiken om er een citroentaart mee te maken.

Ingrediënten:  • 3 biologische citroenen

  • 200 g fijne kristalsuiker

  • 200 ml water


Bereiding:  1. Spoel 2 citroenen goed af en schil deze met een dunschiller zodat je de mooie, gele pelletjes van de schil hebt. Snijd de schil in kleine stukjes.

  2. Doe het sap van de derde citroen, 200ml water, 200g suiker en de fijngesneden schil samen in een pot en laat dit een twintigtal minuten inkoken tot een siroop.

  3. Van de 2 overgebleven, en geschilde, citroenen verwijder je de witte pel en snijd je de citroenen in partjes. Daarna haal je al het vruchtvlees van tussen de vliesjes. Dit vruchtvlees en het vrijgekomen sap voeg je bij de siroop en laat je verder koken voor ongeveer 10 minuten.

  4. Zet het vuur af en doe de marmelade in een pot met deksel. Zet deze in de koelkast en laat gedurende een vijftal uren of zelfs langer afkoelen. Nu is de marmelade klaar voor onmiddellijk gebruik. Wens je deze langer te behouden, dan laat je deze best omgekeerd vacuümtrekken in een schoongemaakte weckpot.