Voor velen onder ons is de vakantieperiode al aangebroken, voor mij start deze in augustus pas. Mijn bestemming: Griekenland! Ik kijk al enorm uit naar de culinaire lekkernijen en ontspannende dagen aan het water. Net zoals wij Belgen onze frietjes als nationale trots hebben, hebben de Grieken hun eigen typisch gerecht dat je op bijna elke hoek van de straat tegenkomt: de souvlaki. In België brengen we een bezoekje aan de frituur en in Griekenland brengt men een bezoekje aan een eettent genaamd “souvladzidiko”.

Er zijn nogal wat misverstanden wanneer men in Griekenland spreekt van een souvlaki. Letterlijk vertaald betekent het woord souvlaki “spiesje” of “vleessaté”. Wanneer je bij vele zaken in Griekenland “souvlakia” (= meervoud van “souvlaki”) bestelt, krijg je meestal wat pitabrood met enkele gegrilde spiesjes varkensvlees, tzatziki en wat citroen.

Wanneer je echter de Grieken aan tafel ziet zitten met een gerecht dat eruitziet als een bij ons gekende pita, spreekt men van “pita gyros”. Dit pitabrood is gewikkeld rond gyros, tzatziki, frietjes, tomaat en rode ui. Duidelijkheid bij het bestellen is dus belangrijk om misverstanden te vermijden. Je kan daarnaast ook “pita souvlaki” bestellen en dan krijg je pitabrood gewikkeld rond een varkensspiesje (zonder stokje), tzatziki, frietjes, tomaat en rode ui.

Ik geef het ook toe, het klinkt ingewikkeld en je moet er bijna voor gaan studeren, maar het is een gekende situatie die heel wat toeristen reeds hebben meegemaakt. Daarbovenop zijn de benamingen soms nog regiogebonden ook! Al bij al heb ik een grote voorliefde voor deze comfort food genaamd souvlaki. Daarom vond ik het interessant om mijn eigen recept van dit traditioneel gerecht met jullie te delen.

Kleine noot: omwille van het marineren van het vlees en het rijzen van het pitabrood, neemt de voorbereiding even tijd in beslag.

De originele Griekse souvlaki
De originele Griekse souvlaki

Ingrediënten:


Voor 10 souvlakia:

  • 650 g varkensgebraad (rugfilet)

  • 10 satéstokjes

  • Peper & zout

  • Gedroogde oreganokruiden

  • 2 citroenen

  • Scheut olijfolie


Voor de 4 grote pitabroodjes:

  • 250 g bloem

  • 190 ml warm water

  • 2 tl droge gist

  • 1 el olijfolie

  • 2 tl zout

  • Nog wat extra bloem om het aanrecht te bestuiven


Voor de tzatziki:

  • 300g Griekse yoghurt

  • 1 komkommer

  • 2 tenen knoflook

  • Peper & zout

  • Olijfolie


Voor de afwerking:

  • Enkele takjes bladpeterselie

  • Een partje citroen


Bereiding:



  1. Starten doe je met de souvlakia zodat dat deze enkele uren kunnen marineren in de koelkast: snij het overtollige vet van het varkensgebraad zodat je enkel nog een mooi stuk filet bekomt.

  2. Snij het gebraad in repen van ongeveer 2cm en vervolgens in stroken van 2 cm zodat je er vierkante blokjes mee kan snijden van ongeveer 2x2cm. Rijg de blokjes varkensvlees aan de satéstokjes, ongeveer een 5 à 6 blokjes zijn nodig per stokje.

  3. Schik de saté’s in een ovenschaal en kruid elke laag af met peper, zout en oregano. Druip er wat olijfolie over en pers de 2 citroenen uit over het geheel. Laat dit enkele uren marineren in de koelkast.

  4. De volgende stap zijn de pitabroodjes: deze nemen ook wat meer tijd in beslag omwille van het rijzen. Meng de gist met het warme water en laat dit even opzij staan (5 tal minuten) totdat de gist is opgelost.

  5. Meng alle ingrediënten samen tot 1 kleverige massa in een keukenrobot op hoge snelheid.

  6. Kneed het deeg vervolgens op een met bloem bestoven aanrecht totdat het niet meer zo hard kleeft. Leg de deegbal in een ingevette kom en bedek met een handdoek. Laat 1 uur rijzen.

  7. Maak ondertussen de tzatziki klaar. Neem 1 komkommer en een grote rasp om de komkommer fijn mee te raspen. Doe de yoghurt in een kom en voeg hierbij 2 geperste tenen knoflook, peper en zout naar smaak en een scheutje olijfolie.

  8. Pers het water uit de geraspte komkommer en voeg de komkommer toe aan de yoghurt.

  9. Meng alles mooi samen en proef nog eens of het voldoende op smaak is gebracht met peper of zout. Dek af en zet fris in de koelkast.

  10. Na 1 uur rijzen neem je de deegbal uit de kom, verdeel je deze in 4 gelijke delen en rol je deze uit op een bebloemd aanrecht tot je de grootte van 4 grote pita’s bekomt. Let op dat ze niet dikker dan 1 cm zijn maar juist zo dun mogelijk.

  11. Neem een koekenpan of een plancha en doe hierin wat olijfolie. Laat de pan goed heet worden en bak de pita’s één voor één mooi bruin. Je zal zien dat er blazen ontstaan, dit is een goed teken. Kruid elke pita af met wat zout. Leg de pita’s opzij (je kan ze net voor aan tafel te gaan snel nog even opwarmen in de oven).

  12. Neem het varkensvlees uit de koelkast en zet een grillpan op het vuur. Vet de grillpan in met wat olijfolie en bak de souvlakia mooi gaar. Serveer de pita’s samen met de souvlakia, wat tzatziki en werk af met wat peterselie en een partje citroen. Neem een pita, doe er wat tzatziki op, vul deze met een souvlaki (haal het stokje eruit) en GENIET!