Hoewel ik er vroeger geen grote fan van was, kijk ik nu elk jaar steevast uit naar die eerste asperges op mijn bord. En dit moment is inmiddels (uiteraard!) al gepasseerd. De asperges à la flamande met gegrilde zalm waren een succes.
Met asperges kan je oneindig veel kanten uit. Je kan ze koken, karameliseren, bakken of verwerken in een quiche bijvoorbeeld. Het recept voor mijn (asperge)variant op het klassieke worstenbroodje vind je hieronder terug. Geen gehakt deze keer, maar wel heerlijk verse asperges en gerookte zalm versterken de vulling. Smakelijk!
Ingrediënten (voor 2 aspergebroodjes):
- 1 vel bladerdeeg (kant-en-klaar)
- 4 dikke witte asperges
- 2 grote sneden gerookte zalm (of 4 kleine sneetjes)
- Verse dille
- Peper en zout
- Een klontje boter
- Een scheutje water
- 1 eigeel
- Sesamzaadjes ter afwerking
Werkwijze:
- Verwarm de oven voor op 180°C
- Schil de asperges en breek het kontje af
- Zet een grote, lage pan op het vuur en laat hierin een klontje boter smelten
- Doe er een klein beetje water bij en kruid met peper en zout
- Leg de geschilde asperges hierin en zet er een deksel op
- Laat dit een vijftal minuten stomen op een middelhoog vuur
- Rol het vel bladerdeeg uit en snijd dit in 2 gelijke stukken. (een ronde vorm wordt dus 2 halve cirkels)
- Haal de asperges van het vuur en laat deze even uitlekken
- Verdeel wat verse dille op de asperges en rol ze per 2 asperges in een snede (of 2 kleinere sneetjes) gerookte zalm
- Leg de 2 zalm-aspergepakketjes elk op een stuk bladerdeeg en maak er 2 worstenbroodjes van. Maak van elke lap bladerdeeg een wrap zodat de asperges en zalm overal bedekt zijn
- Meng het eigeel met een klein beetje water en strijk de worstenbroodjes in met het eimengsel
- Verdeel nog wat sesamzaadjes over de worstenbroodjes en bak ze af gedurende ongeveer 25 minuten op 180°C
Deze snelle hap kan je nog vervolledigen met een lekker sausje erbij.
Meng hiervoor 3 eetlepels mayonnaise, 1 tl sojasaus, 1 el citroensap, wat fijngesneden dille en 3cm versgeraspte gember samen en serveer dit sausje bij de worstenbroodjes. Deze Aziatische toets zal zijn effect zeker niet missen.