De natuur is toch mooi soms. Toegegeven, het is plots erg koud en we moeten het met heel wat minder uurtjes zon doen, maar in ruil krijg je daarvoor heel wat lekkere interessante wintergroenten. Daar kan ik mee leven! En als er dan één winterknol is die bij mij bovenaan het favorietenlijstje staat, dan is het wel de aardpeer.

Of topinamboer, want zo wordt het knolletje ook wel eens genoemd. Aardperen zijn al heel lang bekend in onze contreien, maar de aardappel heeft zijn populariteit wat verdrongen.

Maar kijk, alles komt terug, en dus ook de aardpeer! De knol heeft een licht zoete, nootachtige smaak met subtiele hinten van knoflook en artisjok (in het Engels heet hij dan ook 'jerusalem artichoke'). Kortom, een groente die heel wat mogelijkheden biedt, en uitstekend past bij winterse stoofpotjes (en wild!) maar evengoed overeind blijft bij een visschotel, in soep of gewoon geroosterd in de schil.

Hierbij mijn 3 favoriete recepten met aardpeer, allemaal ook 100% vegetarisch trouwens. Ideaal voor de feestdagen!

Cappuccino van aardpeer en geitenkaas


Cappuccino van aardpeer met geitenkaasmouse

Een echt feestelijk soepje, dat aan een cappuccino doet denken. Serveer daarom in mooie glaasjes.

Hummus van aardpeer


Hummus van aardpeer

Hummus kan je nu eens werkelijk van elke groente maken, dus waarom ook niet met aardpeer? Een heerlijke dip of een perfect sausje bij geroosterd vlees.

Geroosterde aardperen met feta en dille


Geroosterde aardpeer met feta en dille

Aardperen schillen kan een prutswerkje zijn. Maar in dit receptje hoef je dat helemaal niet te doen! Gewoon goed afspoelen en in stukken snijden. Echt een heerlijk winters gerecht, ideaal voor vegetariërs.